spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalGuvernanţii se încurcă în declaraţii despre represiunea protestatarilor

Guvernanţii se încurcă în declaraţii despre represiunea protestatarilor

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a declarat ieri că nu a fost în Piaţa Victoriei în ziua de 10 august şi nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieţei de către jandarmi. Ea a făcut afirmaţiile la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost audiată mai bine de două ore în calitate de martor, de către procurorii care investighează represiunea violentă de către jandarmi a mitingului diasporei.

„Nu, nu am fost în Piaţă”, le-a spus Speranţa Cliseru jurnaliştilor care au întrebat-o unde a urmărit evoluţia evenimentelor din 10 august. „Nu am văzut cu ochii mei, nu am fost în Piaţă”, a insistat prefectul chestionat dacă s-a bazat doar pe informaţiile primite de la jandarmi sau a văzut cu ochii ei ce se întâmplă.

Declaraţiile Speranţei Cliseru le contrazic pe cele făcute de ministerul de Interne, Carmen Dan, şi de maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul efectivelor de jandarmi aflate în Piaţa Victoriei pe 10 august. Ambii oficiali au afirmat că prefectul Capitalei, care a semnat ordinul de intervenţie, a fost prezentă la faţa locului începând cu ora 16:00. „Ora 16:00 – La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei şi un viceprimar al Bucureştiului”, a afirmat Carmen Dan duminică, prezentând cronologia zilei de 10 august.

„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00… Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurile vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00”, a declarat Laurenţiu Cazan pe 16 august la TVR.

Despre audierea la Parchet, Cliseru a spus că a fost chemată în calitate de martor şi a susţinut că a respectat legea atunci când a emis ordinul de evacuare de către jandarmi a Pieţei Victoriei.

Întrebată când a semnat ordinul privind intervenţia jandarmilor, Speranţa Cliseru a spus: „Este consemnat şi nu pot să vă detaliez… Nu pot să vă dau detalii. Vreau să vă spun că legea a fost respectată şi aş vrea să respectaţi instituţia prefectului din toată ţara şi să aveţi încredere că noi suntem cei care respectă legea. Nu pot să detaliez sau să explic modul în care alte instituţii au acţionat în acea zi. Fiecare răspunde pentru el”.

De asemenea, Speranţa Cliseru a mai susţinut că nu s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Carmen Dan, în ziua de 10 august. „Nu m-am întâlnit cu ministrul de Interne în acea zi”, a spus ea, refuzând să răspundă dacă a vorbit la telefon cu ministrul: „V-am spus că am respectat legea. Eu n-am dat ordin să fie rănit cineva”.

Întrebată dacă îi pare rău sau dacă are vreun regret pentru că a dat ordinul în urma căruia jandarmii au declanşat represiunea violentă a manifestanţilor din Piaţa Victoriei, prefectul a refuzat să mai răspundă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...