Procurorul propus la şefia DNA are probleme în justiţie

0

Situaţie cel puţin complicată în procedura de numire a procurorului-şef al DNA. Numele Adinei Florea, propunerea lui Tudorel Toader, mai apare într-un din dosar, pe lângă cel înregistrat la DNA. În acest al doilea dosar, un om de afaceri o acuză de cercetare abuzivă şi cere magistraţilor Înaltei Curţi să redeschidă ancheta, care inițial a fost clasată.

La sfârșitul anului 2016, Răzvan Dimoftache, un om de afaceri din Constanța, a depus o plângere penală în care îi acuză pe procurorul Adina Florea și pe un polițist de caz de cercetare abuzivă și de mărturie mincinoasă. Conform procedurii, în urma acelei plângeri a fost deschis un dosar penal care însă a fost clasat la scurt timp. Ieri, omul de afaceri a cerut redeschiderea acelei anchete.

Nu este singurul dosar penal în care apare numele Adinei Florea, cea pe care ministrul Tudorel Toader a propus-o pentru conducerea DNA. Este vorba de încă o anchetă în care a fost reîncepută urmărirea penală in rem de către magistrații Curții Supreme, în urmă cu un an. Pentru început, în dosar se cercetează fapta (in rem), și nu persoanele. Rămâne de văzut cum va evolua această anchetă și ce vor decide judecătorii.

Joi, Adina Florea a declarat că nimeni din această structură nu i-a comunicat că este instrumentat un dosar în care este vizată. „Nu ştiu de existenţa acestui dosar, pentru că niciodată nimeni din această structură (n.r. – DNA) nu mi-a comunicat nimic. Nici procedural, nici citaţie, nu m-a invitat să dau nici vreo declaraţie. Eu nu ştiu nimic despre dosar. Ştiu doar că s-a redeschis de către Înalta Curte”, a spus procurorul constănţean.

Adina Florea este propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru şefia DNA. Ministrul a ales-o dintre şase candidaţi. Adina Florea are o experienţă de 28 de ani în magistratură şi a deţinut mai multe funcţii de conducere pe plan local. Este în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

În proiectul managerial cu care Adina Florea a candidat la şefia DNA, magistratul reia o bună parte din criticile enunţate de ministrul Justiţiei la adresa Laurei Codruţa Kövesi în raportul pe care l-a întocmit în urmă cu câteva luni cu privire la managementul DNA-ului, un document care a stat la baza propunerii de revocare a fostei şefe DNA. Criticile de acolo sunt identificate de Adina Florea în proiectul său drept principalele vulnerabilităţi care ar putea afecta activitatea DNA.

+0 -0
se încarcă...