Interceptările din dosare penale, restricţionate masiv de Parlament

0

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, o iniţiativă legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae prin care interceptările suspecţilor din dosare penale sunt masiv restricţionate. Potrivit actului normativ, operatorii sunt obligaţi să comunice persoanelor vizate, în termen de maximum 60 de zile, faptul că sunt interceptaţi, de către cine şi în ce scop.

Legea a fost adoptată cu 178 de voturi „pentru” (PSD, ALDE, UDMR, minorităţi), 84 de voturi „împotrivă” (PNL, USR) şi 16 abţineri (PMP, neafiliaţi).

Şerban Nicolae îşi justifică iniţiativa prin obligativitatea transpunerii în legislaţia internă a Directivei europene privind GDPR.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a atras atenţia de la tribuna Parlamentului că actul normativ reprezintă practic un protocol între operatorii de date personale şi inculpaţii sau suspecţii în dosare de corupţie. „Povestea inventată de majoritatea parlamentară încă de la preluarea mandatului pentru a justifica atacul la Justiţie a fost o aşa-zisă luptă cu statul paralel şi cu protocoalele secrete. Ce s-a întâmplat azi: exact majoritatea parlamentară care se luptă cu protocoalele şi cu statul paralel a votat înfiinţarea unor protocoale, mai multe, între operatorii de date personale şi inculpaţii sau persoanele suspectate de corupţie. Aţi dat votul pe un proiect de lege în care apar următoarele lucruri: orice persoane care ştie că a încălcat legea şi bănuieşte că ar putea fi interceptată, face solicitare în scris la operatorul de date personale şi acesta este obligat să îi răspundă. Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege?”, a punctat Raluca Turcan.

Legea prevede obligativitatea operatorilor de date personale să răspundă în maximum 60 de zile celor interesaţi dacă sunt sau nu interceptaţi.

Deja ai votat!
se încarcă...