Secţie specială pentru anchetarea magistraţilor

0

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legea, care a intrat în vigoare în 23 iulie, prevede că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei, în condiţiile în care din 23 octombrie DNA nu mai are competenţă să investigheze acele fapte din justiţie. Tudorel Toader a declarat că adoptarea acestei ordonanţe a fost necesară pentru că altfel s-ar fi creat un blocaj.

Tudorel Toader a precizat că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă adoptată ieri este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea „până la 15 procurori”, formulare care ar fi creat ambiguitate. „Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei Ordonanţe de Urgenţă, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări… Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public”, a precizat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că pe 23 octombrie, secţia va prelua de la DNA dosarele în curs, dar şi dosarele soluţionate, „adică cele aflate în depozitul actual al DNA, cele din arhivă”.

Comisia de la Veneţia a dat, în luna iulie, o opinie preliminară asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justiţiei privind organizarea judiciară, concluzionând că modificările „cel mai probabil vor submina independenţa procurorilor şi judecătorilor români şi încrederea publicului în justiţie”. „Limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor ridică şi ea îngrijorări, la fel şi noua secţie pentru investigarea magistraţilor, dar şi noua organizare care slăbeşte rolul CSM, ca garant al independenţei sistemului judiciar”, arată Comisia de la Veneţia. În acest context, printre recomandările formulate la acea dată de Comisia de la Veneţia, se număra şi reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.

+0 -0
se încarcă...