Primarii marilor oraşe ameninţă Guvernul cu judecata

0

În cadrul unei reuniuni a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) la Primăria Oradea, la care au participat şi primarii municipiilor din Regiunile Vest şi Nord-Vest, Guvernul a fost criticat pentru mai multe măsuri legate de administraţia locală şi ameninţat cu judecata pentru tăierile de bugete.

Primarii municipiilor au cerut Guvernului să aibă în vedere şi să ţină cont de două principii foarte importante: cel al predictibilităţii bugetare şi cel al autonomiei locale.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a vorbit despre modul în care modificările fiscal-bugetare din 2017 au afectat activitatea municipiilor din România şi despre propunerea AMR cu privire la repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor. „Acum un an de zile, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget. Ar fi normal să se repare această greşeală, deoarece municipiile din România au fost cele mai afectate. Noi susţinem să fie alocata municipiilor / oraşelor / comunelor cota de 66% din impozitul pe venit pentru că doar astfel vom reuşi să ne echilibrăm bugetele. Aşa cum ştiţi, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%, un demers care nu a avut ca scop diminuarea poverii fiscale, ci banii au fost luaţi şi mutaţi pentru acoperirea altor bugete ale administraţiei centrale. Consider că este în neregulă să se ia banii de la administraţia locală şi să se transfere către administraţia centrală. De aceea, considerăm că Guvernul ar trebui să ţină cont de punctul nostru de vedere şi să refacă bugetele, cel putin, aşa cum erau înaintea anului 2018”, a spus el.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi prim-vicepreşedintele AMR, a explicat propunerea AMR de împărţire a impozitului pe venit: „Vrem să transmitem un mesaj clar: astăzi Bucureştiul şi 21 de oraşe realizează peste 70% din PIB-ul ţării şi 3200 de alte unităţi administrative teritoriale realizează sub 30%. În momentul în care ţi s-a luat 30% din impozitul pe venit, aceste motoare în loc să meargă rapid şi să dăruiască cât mai mult ţării, vor avea un ritm mult mai mic. Noi vrem să corectăm decizia luată anul trecut pentru anul 2019. Vrem ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administraţia locală, 22% din impozitul pe venit să meargă către Consiliile Judeţene, iar 12% prin Consiliul Judeţean, printr-o anumită formulă să sprijine prin echilibrare unităţile administrative care nu reuşesc să aibă un venit suficient pentru funcţionare”.

AMR este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.

+0 -0
se încarcă...