Bulgaria primeşte primul termen de ridicare a MCV, România nu

Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a anunţat, ieri, că Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) ar putea fi ridicat în cazul Bulgariei în 2019, la finalul actualului mandat. Însă în cazul României, nu se poate pune problema.

Condiţia pentru ridicarea MCV în cazul Bulgariei este ca guvernul de la Sofia să continue implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Totuşi, ţara vecină a fost lăudată pentru „eforturile şi hotărârea de care a dat dovadă în implementarea celor 17 recomandări finale din ianuarie 2017, propuse de Comisia Europeană”. „Acest raport recunoaşte faptul că Bulgaria a continuat să facă progrese constante în implementarea recomandărilor finale pe care le-am propus în ianuarie 2017. Aceste reforme sunt necesare pentru eficienţa luptei anticorupţie şi lupta împotriva crimei organizate. Dacă acest trend pozitiv va continua, iar progresul va fi menţinut sustenabil şi ireversibil, sunt încrezător că MCV poate fi ridicat pentru Bulgaria până la finalul acestui mandat”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană oferă un termen concret pentru ridicarea MCV în cazul celor două ţări aflate sub acest mecanism de control.

Deja ai votat!