vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalIohannis revine la referendumul pentru justiţie

Iohannis revine la referendumul pentru justiţie

Varianta referendumului pentru justiţie „rămâne în discuţie”, a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis. „Nu putem organiza un referendum în perioada sărbătorilor de iarnă”, a adăugat şeful statului, la insistenţele jurnaliştilor în legătură cu data consultării populare.

Şeful statului a cerut staff-ului de la Palatul Cotroceni să analizeze dacă un astfel de scenariu ar aduce electoratul la vot. Cu atât mai mult cu cât referendumul ar fi unul consultativ – rezultatul nu le poate forţa mâna politicienilor.

„Suntem într-o fază în care foarte mulţi politicieni pierd contactul cu oamenii, ceea ce este o mare problemă şi chiar un pericol, , pentru că, dacă aleşii nu mai au contact cu alegătorii, lucrurile ajung să fie dezbătute de unii şi de alţii în paralel, ceea ce duce până la urmă la o neîncredere în ceea ce fac politicienii şi aceasta, de exemplu, în spaţiul european duce la euroscepticism şi este periculos pentru că ne îndepărtează de un proiect foarte bun”, a mai declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul dialogului cu tinerii câştigători ai concursului Civic Avengers din cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, creat de Iniţiativa România.

 

Preşedintele vrea la şedinţele Guvernului

 

Declaraţia şefului statului vine în contextul în care acesta i-a transmis luni, o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, după ce ministrul Justiţiei a afirmat că la PSD s-a agreat că amnistia şi graţierea vor fi ultima soluţie.

În replică, Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui, care a anunţat ieri dimineaţă că va merge la şedinţele de guvern, că are toată deschiderea, atunci când e vorba despre subiectele prevăzute de Constituţie, dar că în „alte situaţii” va lansa invitaţia dacă o va considera necesară.

În aceste condiţii, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis ieri o nouă scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită acesteia includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern a subiectului protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie.

 

Referendum declanşat în 2017

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind Justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială. Pe 13 februarie 2017, Parlamentul vota, în unanimitate, avizarea referendumului propus de preşedinte.

La începutul lunii noiembrie 2017, în contextul discuţiilor despre modificările aduse legilor Justiţiei, şeful statului declara: „Voi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate atribuţiile”. Întrebat dacă rămâne o opţiune organizarea unui referendum pe tema justiţiei, preşedintele a răspuns: „Păi, am spus-o mai înainte. Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în aces proces, în sensul păstrării independenţei justiţiei”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...