Ministrul Economiei anunţă că de anul viitor salariul minim din două domenii nu va mai fi impozitat

Claudiu Năsui, ministrului Economiei, a anunţat că salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022. Acesta a declarat că este vorba despre un proiect pilot care se va aplica în doar două sectoare din economie.

Salariul minim pe economie este în prezent de 2.300 de lei, dar angajaţii primesc în mână, în urma reţinerii impozitului pe venit (10%) şi a contribuţiilor sociale (35%, din care 25% contribuţia la sistemul de pensii) aproximativ 1.400 de lei.

„Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2.300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a declarat ministrul.

Motivul pentru această măsură este că angajaţii din HoReCa şi agricultură au veniturile cele mai mici, iar multe salarii sunt plătite la negru. Măsură ar urma să elimine plăţile la negru sau gri şi să scadă evaziunea fiscală, este de părere ministrul Economiei. Dacă se va ţine de cuvânt, iar salariul brut va ajunge doar în buzunarele oamenilor, salariile medii ale celor din Horeca vor creşte cu aproape 1000 de lei. O creşte similară va avea loc în agricultură.

Ministrul Economiei vrea să meargă mai departe şi să extindă măsura şi la alte domenii.

Deja ai votat!