Ministerul Finanțelor, un nou împrumut de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark (n.r, titluri de stat pe termen mediu sau lung), cu o maturitate reziduală la 38 de luni, la un randament mediu de 3,34% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultimul împrumut a fost realizat în urmă cu doar câteva zile.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,108 miliarde de lei.

O nouă licitație

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni. De asemenea, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru certificate de trezorerie cu discont pe 12 de luni, prin care intenţiona să atragă 700 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit agerpres.ro.

Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 213 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 405 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Deja ai votat!