Noi reguli pentru prezenţă fizică în şcoli

Şcolile din localităţile cu puţine cazuri Covid se vor deschide chiar dacă profesorii nu sunt vaccinaţi.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, într-un briefing după ședința de Guvern, că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de la finalul săptămânii va fi aprobată deschiderea școlilor cu prezență fizică în localitățile cu incidența sub 3 la mie indiferent de rata de vaccinare a personalului, dacă nu se agravează situația epidemiologică.

„Azi (ieri, n.r.) s-au deschis 4.847 cu prezență fizică, peste două milioane de copii au avut șansa prezenței fizice. Reprezintă 68% din numărul total al școlilor și grădinițelor”, a afirmat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că există localități în care rata de infectare este zero sau tinde spre zero, dar sunt și puține persoane vaccinate. În acele localități se înregistrează și cele mai multe dificultăți ale accesului la internet, la profesori pregătiți pentru predare online, a adăugat acesta.

„Am asumat să înaintez o propunere către Guvern și CNSU, prin care să fie completat ordinul de ministru – pentru localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul de vaccinare a personalului. Această propunere va face obiectul următoarei ședințe CNSU, de la finalul săptămânii. Sunt convins că se va putea adopta această hotărâre, sub rezerva non-agravării accentuate a situației epidemiologice”, a afirmat ministrul interimar al Educației.

Edupedu.ro a semnalat, duminică, situația a zeci de localități fără vreun caz de infectare Covid-19, dintre care jumătate nu pot asigura școală cu prezență fizică deoarece rata de vaccinare a personalului școlar este sub 60%.

“A trebuit un criteriu de departajare”

Ministrul a precizat că trebuia un criteriu pentru redeschiderea şcolilor, iar instituirea pragului de 60% a dus la creşterea ratei de vaccinare în multe şcoli.

“A trebuit un criteriu de departajare. Nu este ideal, are o serie de neajunsuri, dar contribuie la crearea unui mediu mai sigur în școli și grădinițe. S-a propus valoarea de 70% rată de vaccinare, conform OMS, cu includerea celor trecuți prin boală. S-a ajuns la concluzia că se poate compensa diferența de 10%, de la 70 la 60%, prin adoptarea acestui prag de 60% fără a lua în considerare persoanele trecute prin boală. Aplicarea acestui principiu a dat rezultate: în doar o săptămână, exact 1.000 de școli și grădinițe de stat și private au făcut în așa fel încât rata de vaccinare a depășit pragul de 60% și au putut fi deschise” a declarant Cîmpeanu.

Testarea ar putea începe săptămâna viitoare

Ministrul Educaţiei a mai declarat că săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte, testele vor ajunge în școli. “Ministerul Educației a cerut MS o procedură pentru testare, care trebuie făcută de supravegherea unui adult din școli. Fac apel la colegi să aibă disponibilitate să vadă aceste instrucțiuni, pentru ca de săptămâna viitoare să știm exect cum trebuie administrate. Testarea elevilor se va face cel mai probabil de două ori pe săptămână” a completat Cîmpeanu.

Deja ai votat!