spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăNaționalCe vin alegem de sărbători. Sfaturi oferite de specialişti

Ce vin alegem de sărbători. Sfaturi oferite de specialişti

Masteranzii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV), alături de profesorii lor, realizează o serie de experimente cu unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de vinuri din România: Busuioaca de Bohotin. Potrivit Ziarul de Iaşi, aceştia experimentează, folosind diferite tehnologii de producţie şi struguri din soiul Busuioacă de Bohotin, comportă licoarea în diferite circumstanţe. Scopul este acela de a transmite rezultatele ulterior către producători şi marile crame din România.

Şeful lucrărilor dr. ing. Cintia Colibaba, care lucrează alături de studenţi în acest proiect, a precizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă care urmează, fiindcă românii vor consuma cu siguranţă produse gastronomice tradiţionale, sugerează asocierea unui vin românesc obţinut din soiuri vechi româneşti, tradiţionale, chiar busuioaca sau un vin spumant.

„Asociem carnea roşie cu vinuri roşii”

Cadrul didactic a explicat că asocierile clasice între vin şi un preparat gastronomic ţin de culoare vinului, dar şi de gradul lui de dulceaţă şi de aroma adusă în cavitatea bucală. Cintia Colibaba a explicat, însă, că este important şi gustul personal, iar decizia trebuia să ţină cont şi de acest lucru, nu doar de reguli.

„De regulă asociem carnea roşie cu vinuri roşii, putem bineînţeles să ne jucăm cu aceste asocieri şi să încercăm un vin alb, un spumant, de ce nu, cu o friptură în sos sau inclusiv un vin de desert pentru aceste preparate mai complexe, cu un profilul senzorial care cere un vin cu aciditate mare sau chiar un vin cu o concentraţie alcoolică uşor ridicată.
În cadrul Laboratorului de Oenologie testăm, creăm şi sperăm că şi obţinem produse de calitate, inclusiv spumante, inclusiv aşa numitele vinuri «orange wine», cu maceraţie lungă pe pieliţă sau pe boştină. Vinurile spumante obţinute de noi sunt din punct de vedere tehnologic clasificate drept metodă tradiţională, lucru care le aduce foarte aproape de faimoasele şampanii”, a completat Cintia Colibaba.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.6 ° C
26.5 °
23.8 °
44 %
2.5kmh
100 %
mar
23 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
20 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...