vineri, februarie 3, 2023
AcasăNaționalSchimbări pe piața muncii. 13 noi profesii ar putea fi adăugate în...

Schimbări pe piața muncii. 13 noi profesii ar putea fi adăugate în Clasificarea Ocupațiilor din România

Un proiect care prevede completarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) cu încă 13 noi ocupaţii a fost publicat pentru dezbatere pe site-ul Mininisterului Muncii şi Solidarităţii Sociale. 

Mai exact, este vorba despre proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe 05 ianuarie 2023.

Potrivit stiri pe surse, este vorba despre: broker de servicii pentru afaceri, consilier de cuplu, evaluator accesibilitate, inginer de securitate sisteme înglobate, inginer în domeniul securității TIC, instructor dresaj câini ghizi, lucrător hotelier, manager clienți strategici, numerolog, tehnicieni imprimare 3D, tehnicieni inspecții și reparații de turbine eoliene, tehnician instalare turbine eoliene și tehnician mentenanță turbine eoliene.

Proiectul prevede şi mutarea, redenumirea şi eliminarea unor ocupaţii, respectiv:

  • Se mută ocupaţia „inspector aeronautic” din grupa de 2152 Ingineri electronişti în grupa de bază 2422 Specialişti în domeniul politicilor administrative la codul 242237.
  • Se redenumeşte ocupaţia „specialist sisteme de calificare” ca „analist ocupaţional” şi păstrează acelaşi cod 242313 în grupa de bază 2423 Specialişti în domeniul resurselor umane şi de personal.
  • Se redenumeşte ocupaţia „expert evaluator de întreprinderi” ca „evaluator autorizat” şi păstrează acelaşi cod 241251 în grupa de bază 2412 Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.
  • Se elimină ocupaţia „expert evaluator de proprietăţi imobiliare” cod 241252 din grupa de bază 2412 Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.
  • Se elimină ocupaţia „expert evaluator de bunuri mobile” cod 241253 din grupa de bază 2412 Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.
  • Se elimină ocupaţia „expert evaluator de active financiare” cod 241254 din grupa de bază 2412 Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor.
  • Se elimină ocupaţia „jurisconsult” cod 261102 din grupa de bază 2611 Avocaţi

Pentru ca noile ocupaţii să fie introduse în COR este necesar ca proiectul să fie semnat şi publicat în Monitorul Oficial. Anul trecut, alte 69 de meserii și-au făcut loc în în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
6 ° C
6.1 °
3.3 °
46 %
4.5kmh
32 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-3 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...