spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăNaționalReforma propusă de coaliţie nu trece testul european

Reforma propusă de coaliţie nu trece testul european

Oficialii europeni le transmit din nou miniştrilor români că îşi fac calcule greşite în privinţa bugetului ţării.

 

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărârile luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu Boloș că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%.

De altfel, și ministrul Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar: „am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”.

O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.

Se cere scăderea cheltuielilor la stat

În plus, oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au explodat în ultimii ani.

Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli

Având în vedere diferențele de opinie între ministrul de Finanțe și oficialii Comisiei Europene, devine decisivă întâlnirea programată vineri la Bruxelles între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. La discuții ar putea participa și Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil pentru problemele economice.

Miniştri băgaţi în şedinţă

Premierul Marcel Ciolacu a avut ieri o ședință la guvern cu miniștrii de la Finanțe – Marcel Boloș, Muncă – Simona Bucura Oprescu și Fonduri Europene – Adrian Cîciu, pe tema măsurilor fiscale și a discuțiilor purtate de aceștia la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, potrivit unor surse oficiale. Premierul Ciolacu merge vineri la Bruxelles pentru discuții decisive cu președinta Ursula von der Leyen.

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...