spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalPatronii stației GPL din Crevedia care a sărit în aer, audiaţi din...

Patronii stației GPL din Crevedia care a sărit în aer, audiaţi din nou la Parchet

Acţionarii firmei Flagas SRL, care deţinea staţia GPL de la Crevedia unde au avut loc cele două explozii soldate cu moartea a cinci oameni şi cu rănirea a peste 50, au fost aduşi din nou la audieri la Parchetul General miercuri dimineaţă.

Marţi seară, Ionuț Doldurea – fiul primarului din Caracal – și Cosmin Stângă – au fost reținuți de procurori pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Potrivit HotNews, avocatul celor doi patroni, asaltat de jurnaliști cu întrebări, a refuzat să răspundă la multe dintre acestea sau a dat răspunsuri evazive, spunând că va trebui să studieze documentele pentru a ști ce s-a întâmplat exact. Întrebat ce au făcut cei doi patroni pentru a se asigura că nu există nicun risc, avocatul celor doi a răspuns: „Afacerea a fost gândită cu înlăturarea oricărui risc. Nu știm ce s-a întâmplat, se poate întâmpla la orice stație GPL”.

Întrebat, de asemenea, dacă Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă își asumă responsabilitatea pentru tragedie, avocatul a susținut că, în primul rând, patronii firmei sunt „preocupați” să îi despăgubească pe oamenii ale căror case au fost distruse sau avariate de deflagrații: „În materie de răspundere, am găsit că este normal să le asigurăm compensații tuturor celor afectați (…) Toată concentrarea şi alocarea de resurse din partea noastră a fost să înlăturăm din suferinţele oamenilor, la modul concret, nu doar pe vorbe, să ştiţi”.

De asemenea, avocatul s-a enervat atunci când a fost întrebat dacă clienții săi ar fi dat mită autorităților ca să lase stația GPL să funcționeze fără autorizație. „Cum vă permiteți să mă întrebați așa ceva? Mă nesocotiți”.

Marți seară, avocatul s-a plâns că procurorii nu i-au transmis informaţii din dosar, vorbind despre „un scenariu extraordinar pregătit dinainte”.

Noapte petrecută în arest

Miercuri dimineață, Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă au fost aduşi la Parchet din arest, unde și-au petrecut noaptea după ce marți seară au fost reținuți. În cursul zilei, ei urmează să fie duși și la Tribunalul București, cu propunerea de arestare preventivă.

Aduși la Parchetul General, cei doi patroni ai firmei care dețin stația GPL din Crevedia au refuzat şi de această dată să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. Marți seară, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă au fost reținuți de procurori pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

De asemenea, este urmărită penal societatea comercială a celor doi.

Pedeapsa prevăzută în Codul Penal pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Şir de nereguli scos la iveală de tragedie

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli – stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Dosarul deschis de Parchetul General vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020, dar continua să funcționeze, spunea procurorul general.

Un dosar penal a fost deschis și de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. DNA spunea că s-a sesizat din oficiu și că urmărirea penală în aceste două dosare penale se desfășoară cu privire la faptă.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.4 ° C
24.6 °
24.4 °
49 %
6.9kmh
100 %
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...