spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalProtest în faţa Guvernului față de blocarea Planului pentru bolnavii de cancer

Protest în faţa Guvernului față de blocarea Planului pentru bolnavii de cancer

153 de saci cu „cadavre” au fost întinşi în faţa Guvernului de membrii comunității Declic. Aceştia au organizat, marţi, un protest prin care a cerut Executivului deblocarea Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului.

Potrivit PRESShub, scopul acţiunii este acela de a convinge Guvernul să prioritizeze şi să finalizeze normele pentru punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

„153 de oameni mor zilnic de cancer în România. Ca să arătăm că nu sunt doar nişte cifre în statistici, am adus 153 de saci cu «cadavre» în faţa Guvernului. Pentru că cei care mor zilnic de cancer sunt părinţii, copiii, fraţii sau surorile cuiva. Iar cancerul nu aşteaptă după birocraţie, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Deblocaţi Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului””, au transmis reprezentanţii Declic.

Acest plan prevede acces rapid şi gratuit pentru bolnavii oncologici la tratamente personalizate şi performante, ca în străinătate, la servicii psihologice, precum şi la screening-uri care ajută la depistarea cancerului în stadii incipiente. De asemenea, pentru aplicarea PNCC ar putea fi accesată finanţare europeană.

La acţiunea din Piaţa Victoriei au venit şi zeci de cetăţeni, printre care chiar pacienţi cu cancer, care au ţinut în mână mesaje precum „Bolnavii de cancer au dreptul la viaţă!”, „Rafila, Ciolacu, uitaţi-vă în ochii celor care suferă!” sau „Cancerul nu aşteaptă birocraţia”.

„Am văzut reacţia cinică a Ministerului Sănătăţii, cum se laudă cu o listă de lucruri făcute pentru Planul de Cancer. Ce e grav e că lista nerealizărilor e mai lungă decât lista iniţiativelor întreprinse.

O reacţie de acest fel, în ziua în care pacienţii cu cancer au venit în faţa Guvernului să ceară o şansă la viaţă, arată lipsa de empatie şi interes real din partea ministrului Rafila faţă de pacienţii în suferinţă”, a adăugat Cătălina Hopârteanu.

Potrivit Declic, Ministerul Sănătăţii nu a finalizat şi publicat încă normele care ar face aplicabil planul. Ele ar fi trebuit să fie gata în urmă cu 4 luni.

Reprezentanţii Declic au fost în audienţă luni, la Consilierul de Stat, Carmen Orban, şi la şeful cancelariei premierului, Mihai Ghigiu. Cei doi nu au putut oferi un termen concret pentru finalizarea normelor. Or, fiecare săptămână pierdută cu birocraţie înseamnă 1000 de vieţi pierdute.

Peste 62.000 de cetăţeni au semnat deja petiţia „Deblocaţi Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...