spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalModificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii

Modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii

Toate modificările fiscale introduse prin ordonanța de urgență adoptată la începutul lui decembrie de Guvern vor produce distorsiuni economice grave în piață, cu efect inflaționist, arată o analiză realizată de OFA-UGIR.

Potrivit PRESShub, una dintre aceste modificări cu efecte importante este opțiunea de a plăti impozitul pe venitul microintreprinderilor. Acesta a fost gândit și aplicat ani de zile ca o facilitate fiscală, iar acum devine restrictiv și greu de aplicat.

„Anumite criterii de aplicabilitate, precum condițiile de analiză pe întreprinderi legate sau analiza deținerii de părți sociale direct sau indirect, pot duce la abuzuri de interpretare a legislației, la debite fiscale suplimentare stabilite de organele de inspecție fiscale sau chiar la falimentul firmelor din acest motiv. În egală măsură pot genera costuri publice suplimentare din partea statului, pentru gestionarea unor astfel de litigii, o construcție bugetară deficitară și chiar amnistii fiscale”, arată analiza Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România (OFA-UGIR).

Efecte negative în lanț prin închiderea acestor companii

A doua modificare importantă se referă la restricționarea deținerii de către o singură societate la care se poate aplica regimul de impozitare al microintreprinderile. Modificarea va produce efecte negative în lanț prin închiderea unor companii, renunțarea la salariați și transferul acestora în zona de protecție, respectiv în șomaj.

„Introducerea vagă la criterii de opțiune pentru impozitul a termenilor «direct» și «indirect» pentru a stabili o singură firmă la care se aplică microîntreprinderilor este în total dezacord cu ceea ce înseamnă prevederile Codului Civil și nici nu are o definiție fiscală și va genera o serie de succesiuni de modificări la ONRC care va paraliza activitatea insituției în acest final de an”, menționează Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România.

Valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%

A treia modificare vizează impozitul minim de plată pe cifra de afaceri, indiferent de cum se calculează baza impozabilă. Aceasta va genera la unele societăți un impozit de peste 30% față de 16%, cât este cota de impozitare.

La societățile care lucrează cu marje mici, se vor genera pierderi semnificative întrucât valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%. Orice societate care înregistrează pierderi nu va putea achita acest impozit. Reducerea Perioadei de Recuperare a Investițiilor a fost modificată și ea. Prima problemă ridicată este scurtarea perioadei de recuperare a pierderilor fiscale de la șapte la cinci ani.

Această modificare poate fi problematică pentru afacerile noi, care, după cum se menționează, adesea nu înregistrează profit în primii ani de funcționare.

Limitarea Deductibilității Inițiale la 70%

Reducerea perioadei în care pierderile pot fi recuperate pune presiune suplimentară pe aceste afaceri. Este posibil ca profiturile realizate în următorii cinci ani să nu fie suficiente pentru a compensa investițiile inițiale, ceea ce ar putea descuraja antreprenorii să inițieze noi proiecte de afaceri și să își asume riscuri (esențiale pentru inovație și creștere economică), știind că fereastra de recuperare a investițiilor este mai mică.

„Al doilea aspect criticat este introducerea unei limite de deductibilitate de doar 70% pentru investițiile realizate în primul an, în cazul în care afacerea nu generează profit în acel an. Aceasta este o situație frecventă pentru afaceri noi, care necesită investiții substanțiale în faza inițială pentru demararea activității. Limitarea deductibilității la 70% înseamnă că o parte semnificativă a cheltuielilor inițiale nu poate fi recuperată prin deduceri fiscale, crescând astfel povara financiară pe termen lung pentru afacerea respectivă. Acest lucru poate fi văzut ca un factor descurajant pentru potențiali investitori sau antreprenori, deoarece reduce atractivitatea inițierii unei noi afaceri, știind că o parte din investițiile lor inițiale nu vor fi complet deductibile”, mai spune OFA-UGIR.

Continuarea în PRESShub.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...