spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNațional19 „publicații” marca AUR distribuie, pe bani, propagandă de partid și conținut...

19 „publicații” marca AUR distribuie, pe bani, propagandă de partid și conținut fals

19 „publicații” marca AUR distribuie propagandă de partid și conținut fals. Misreport a identificat, până în acest moment, 19 site-uri și tot atâtea pagini de Facebook conexate cu acestea, care imită aparența unor publicații independente, dar postează exclusiv propagandă sau chiar conținut fals, favorabile AUR.

Toate cele 19 pagini plătesc constant publicitate către Meta, folosind date de identificare netransparente, potrivit sursei citate.

72.600 de lei au plătit, în 2023, către Meta, toate paginile identificate de noi, pentru a amplifica propaganda AUR pe Facebook.

Materialele de propagandă sponsorizate au înregistrat 15.700.000 de afișări doar în 2023. O parte din domeniile site-urilor au fost înregistrate fie direct pe numele lui Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, fie pe companii care au legătură directă cu AUR.

„Publicații independente” marca AUR

Cele 19 de site-uri identificate de Misreport sunt: 5news.ro, political.ro, anchetatorii.ro, comentatorii.ro, patriotii.info, economistii.ro, presaliberă.ro (acest domeniu folosește diacritice, forma fără diacritice este xn--presaliber-qgb.ro), gazetarii.ro, criticii.ro, politicalinsider.ro, curierulromanesc.ro, temazilei.ro, 4media.info, digipres.ro, agentiadeinformatii.ro, actiunea.ro, 60m.ro, propublica.ro, presaromaneasca.ro.

Despre câteva din acestea , PressOne a relatat în 2021. Într-o analiză publicată anul acesta în RISE Project, Misreport a arătat că AUR promovează, prin discursul liderilor săi, amplificat apoi pe rețele sociale, narațiuni dezinformative favorabile Federației Ruse.

Cum au fost conexate cele 19 „publicații” marca AUR

Misreport căutat în Registrul de domenii RoTLD, pentru fiecare din site-urile identificate de noi, datele publice referitoare la entitatea juridică pe numele căreia a fost înregistrat domeniul de internet.

În mai multe cazuri, domeniile au fost înregistrate pe numele companiei SC DGI Multimedia Design SRL, deținută, potrivit Registrului Comerțului, de Doina Grosu.

Compania a colaborat cu AUR, în 2020, în timpul campaniei electorale. Europa Liberă arată că, în 2020, compania a asigurat campania online a partidului. În 2021, aceeași companie a încasat de la AUR 240.000 de lei.

Articolul integral, în MISREPORT.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...