marți, mai 14, 2024
AcasăNaționalAutostrada Mării Negre devine strategică pentru NATO

Autostrada Mării Negre devine strategică pentru NATO

Planurile de construcție a autostrăzilor și căilor feroviare ale Bulgariei ar putea fi prioritizate din nou datorită nevoilor NATO și ale războiului din Ucraina. Motivul – Bulgaria nu are o infrastructură adecvată pentru deplasare rapidă între granițele cu Grecia și România. Și din cauza politicii turcești de a nu permite accesul navelor militare și transportul prin strâmtori, portul grec Alexandroupolis a devenit cel mai important pentru NATO în regiune.

Lipsa infrastructurii de-a lungul coridorului Alexandroupolis – Burgas – Varna – Constanța face destul de dificilă livrarea de arme Ucrainei. În plus, este aproape imposibilă desfășurarea unei brigăzi multinaționale NATO în Bulgaria. Datorită apărării, este necesară prioritizarea din nou a infrastructurii. Cele mai importante sunt coridoarele nord-sud, având ca prioritate Autostrada Marea Neagră, insistă militarii. Până acum, legăturile de transport de-a lungul mării au rămas în urmă în spatele unor proiecte precum „Hemus” și legăturile feroviare rapide est-vest.

O infrastructură de 6 miliarde de euro va fi construită în Bulgaria pentru a servi nevoilor NATO și în scopuri civile, a anunțat ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, după întoarcerea sa din SUA, săptămâna trecută. Pentru cofinanțarea acestor proiecte se vor putea folosi atât bani din fondurile europene, cât și din programele Alianței. Potrivit lui Tagarev, se acordă prioritate drumurilor, căilor ferate, conductelor de petrol, depozitelor, clădirilor pentru cazare. Acest lucru va face posibil ca actualul grup de luptă multinațional al batalionului de aproximativ 1.000 de luptători să fie mărit, în cazul în care va fi nevoie, la o brigadă, care include deja 5.000 de soldați din SUA, Italia și alte cinci țări din vecinătatea Bulgariei.

În realitate, este vorba integral de infrastructură – rutieră și feroviară, care ar permite transportul mărfurilor din portul grecesc Alexandroupolis până în Constanța – un proiect de 3 miliarde de euro.

Şi Autostrada Moldovei ar avea un rol uriaş

Unul dintre cele mai active conturi Telegram dedicate conflictului din Ucraina, Rîbar, scrie despre ambițiosul proiect de construcție al Autostrăzii Moldovei, care leagă granița cu Ucraina de portul Constanța, într-un efort de a ocoli Polonia, Ungaria și Slovacia.

„Această construcție de urgență mobilizează aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule, lucrând în regim non-stop, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”, scrie TG Rîbar.

Ruşii scriu şi despre autostrada care are ca scop conectarea Mării Negre cu Marea Mediterană. Autostrada Constanța-Alexandroupolis, care traversează teritoriul bulgar, ar fi planificată să fie finalizată în cinci ani. Această autostradă nu numai că va facilita circulația comercială între cele două mări, dar ar putea deveni un element crucial în îmbunătățirea comunicațiilor dintre bazele militare americane din Balcani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.6 ° C
12.6 °
11.6 °
74 %
3.1kmh
85 %
mar
11 °
mie
13 °
joi
17 °
vin
17 °
sâm
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...