spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalDeclaraţiile prin care profesorii se angajează să nu facă meditații, valabile de...

Declaraţiile prin care profesorii se angajează să nu facă meditații, valabile de joi

Declaraţiile prin care profesorii se angajează să nu facă meditații vor intra în vigoare de joi. Profesorii vor fi nevoiți să declare în fiecare an, în scris, pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declaraţii, că nu fac meditaţii contra cost cu elevii de la clasele unde predau.

Ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024 privind aprobarea Procedurii pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare va intra în vigoare chiar de la 1 februarie.

În învăţământul preuniversitar ieşean se discută despre lipsa de încredere în corpul didactic şi despre umilinţa resimţită de profesori.

Cum reacționează cadrele didactice la declaraţiile prin care se angajează să nu facă meditații

Deşi noua lege a Educaţiei interzice profesorilor să facă pregătire în particular, contra cost, cu elevii de la clasă, aceştia vor fi obligaţi să depună anual declaraţiile de interese în care vor menţiona asta explicit.

Vor declara norma didactică, activităţile de predare la care sunt încadraţi în anul şcolar în curs şi faptul că nu desfăşoară meditaţii cu propriii elevi.

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au aflat părerea unor persoane cunoscute din învăţământul preuniversitar ieşean vizavi de această schimbare.

Acestea au subliniat umilinţa la care este supus, din nou, profesorul şi neîncrederea în personalul didactic.

Declaraţiile prin care profesorii se angajează să nu mai facă meditații. „Este abuzivă”

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, consideră această declaraţie de interese drept abuzivă, subliniind că legea deja interzice meditaţiile la clasă şi că introducerea declaraţiei presupune o lipsă de încredere în profesori.

„Această declaraţie este, din punctul nostru de vedere, una abuzivă, care pleacă de la nişte premise false.

Sunt persoane care consideră că este o nedreptate, un abuz care pleacă de la prezumţia de rea-credinţă a cadrelor didactice şi nu de la prezumţia de bună-credinţă sau de nevinovăţie, aşa cum ar fi normal”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Mihaela Popa, profesor de matematică la Colegiul „Vasile Alecsandri” din IaşI, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, susţine că interzicerea meditaţiilor contra cost este un lucru pozitiv.

Însă, la rândul ei, crede că declaraţia de interese adaugă o umilinţă inutilă, generată de lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei în corpul didactic.

„Faptul că profesorii nu trebuie să predea în particular elevilor de la clasă este un lucru foarte bun.

Din păcate, atât de joasă este încrederea în cadrul didactic, pe care o transmite şi Ministerul Educaţiei părinţilor. Mie mi se pare o umilinţă, însă şi profesorii probabil că au o oarecare vină, pentru că au acceptat să facă meditaţi cu elevii de la clasă”, a transmis Mihaela Popa.

Continuarea, în Ziarul de Iași

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
12.7 °
62 %
0.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...