Clemenţă cerută pentru crima cu HIV

 

Botoşăneanul condamnat la 14 ani de închisoare, după ce şi-a ucis soţia infectând-o voluntar cu virusul HIV, a cerut Judecătoriei Botoşani revizuirea sentinţei prin care a fost trimis după gratii. Încarcerat din octombrie 2010, Valentin H. în vârstă de 45 de ani a executat aproape jumătate din pedeapsă, însă, susţine el, instanţele care l-au trimis în puşcărie se contrazic în motivările sentinţelor. Închis în prezent în Penitenciarul Giurgiu, bărbatul, care a mai cerut de alte două ori revizuirea pedepsei, continuă să invoce nevinovăţia, susţinând că soţia lui ar fi cunoscut faptul că este seropozitiv.

În vara lui 2009, Valentin H. de 39 de ani a cunoscut-o pe H.I.E. cu care a început o relaţie, ascunzându-i faptul că a fost declarat seropozitiv. În urma relaţiei, botoşăneanca a născut o fetiţă, iar pe 1 septembrie 2010 a decedat într-un spital din Iaşi, cauza morţii fiind SIDA. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar ancheta a scos la iveală că tânăra a aflat de afecţiunea bărbatului abia în mai 2010, după ce a născut. De altfel, pentru a se putea căsători, bărbatul ar fi făcut uz de trei buletine de analiză false, prin care se arăta că nu este purtător al virusului HIV, în baza cărora a fost emis ulterior certificatul prenupţial.

Considerat o premieră naţională, cazul a atras şi atenţia a doi senatori, Iulian Urban şi Ion Ruşeţ, care au iniţiat un proiect de amendare a Codului Penal, care nu prevedea până atunci pedepse pentru transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit urmat de decesul victimei.

 

Vină aruncată pe soţia decedată

 

Trimis în judecată pentru contaminare venerică şi transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit, ameninţări şi violare de domiciliu, Valentin H. a declarat în instanţă că soţia sa a avut cunoştinţă încă de la început despre boala sa şi a atribuit victimei şi rolul principal în obţinerea actelor medicale necesare încheierii căsătoriei, susţinând că el nu a avut vreo implicare în această operaţiune. În schimb, audierea mai multor martori a scos la iveală că bărbatul a transformat viaţa soţiei într-un coşmar, la un moment dat aceasta părăsind căminul conjugal şi refugiindu-se la părinţi. De altfel, ultimele capete de acuzare au la bază acest aspect, Valentin H. dând buzna în locuinţa socrilor, unde a provocat scandal, adresând ameninţări cu moartea. Găsit vinovat atât de Tribunalul Botoşani, cât şi de Curtea de Apel Suceava, botoşăneanul a fost condamnat definitiv, în februarie 2012, la 14 ani de detenţie, instanţa obligându-l şi la tratament. Totodată, bărbatul a fost obligat să plătească daune de 12.700 de lei faţă de socri şi copil, dar şi o prestaţie lunară faţă de copil în sumă de 600 de lei începând cu 1 februarie 2011 şi până la majorat.

 

Deja ai votat!