spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăCalvar birocratic la înmatriculat maşini

Calvar birocratic la înmatriculat maşini

 

Măsura eliminării taxei de înmatriculare a adus, odată cu avantajul scăderii costurilor procurării şi înscrierii unei maşini, un coşmar pentru cei care doresc să-şi cumpere un autovehicul. Botoşănenii plătesc asigurările, sume din ce în ce mai consistente, dar stau cu maşinile în faţa casei, aşteptând câte trei-patru luni sorocul pentru înmatriculare. Asta pentru că au de jonglat cu programările a două instituţii, ambele luate cu asalt în egală măsură de toţi cei care au dat năvală în cumpărat maşini, adică RAR şi Serviciul de Permise de Conducere şi Înmatriculări. Ceea ce întinde nervii la maxim este că cele două unităţi oferă date de programare diferite, ceea ce prelungeşte şi mai mult perioada de aşteptare.

Situaţiile sunt prezentate şi pe paginile de socializare ale botoşănenilor. Unul dintre aceştia povesteşte că a obţinut de la RAR certificatul de autenticitate, dar până a fost programat la Înmatriculări acesta i-a expirat, pentru că este valabil doar 60 de zile.Un alt botoşănean a declarat că a fost programat la RAR cu mult după programarea de la Permise.

De altă situaţie se lovesc noii proprietari ai autovehiculelor de categorie mare, ale căror documente trebuie confirmate de statul din care au fost cumpărate. Plătesc asigurarea obligatorie şi apoi aşteaptă luni de zile pentru programarea la înmatriculare şi alte luni de zile pentru ca autorităţile naţionale din cele două ţări să se pună de acord.

Potrivit reprezentanţilor RAR, prima dată la care te poţi programa în prezent este 2 octombrie. Pentru înmatriculări perioada este mai scurtă – luna august. Cum trebuie să procedeze cetăţeanul în această situaţie? Este clar că face programarea la RAR şi apoi stă cu ochii pe site-ul Permiselor pentru  a găsi o programare imediat după aceea, pentru că dacă pierde momentul lucrurile se complică.

O modalitate de a conecta fluxurile de lucru între cele două instituţii pare imposibil de găsit. „Ce treabă avem noi cu cei de la Permise?”, întreabă Dan Păduraru, şeful de la RAR, explicând că oamenii vin şi se plâng că au programarea la Permise mai devreme, dar nu are cum să-i ajute.

La Serviciul de Înmatriculări, comisarul şef Marian Ciornea susţine că, în limita eliberării ghişeelor care lucrează cu programările online, se poate intra şi peste rând, dar numai după o audienţă anterioară la şeful serviciului.

Eventuale soluţii ar trebui găsite de autorităţile judeţene din nivelul superior, cum ar fi prefectura. În schimb, prefectul Dan Şlincu a transmis un comunicat de presă potrivit căruia „nu au fost persoane cărora să le fi expirat RAR-ul din cauza programărilor târzii la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto. Toate cazurile au fost soluţionate înainte de expirarea documentelor din dosare”.

Toate aceste situaţii s-ar putea soluţiona dacă Bucureştiul ar încerca, măcar, suplimentarea cu personal a acestor structuri. Interpelările în Parlament şi adresele transmise către conducerea Ministerului de Interne au rămas însă fără răspuns.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...