joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăSate la discreţia infractorilor

Sate la discreţia infractorilor

 

Tragedia de la Coţuşca, de acum o săptămână şi jumătate, când o femeie a fost omorâtă în propria casă pentru bani, se poate repeta oricând din cauză că în multe comune din judeţ paza este inexistentă sau, acolo unde este există, este insuficientă.

Dacă în urmă cu 10-15 ani, tinerii din fiecare sat mergeau prin rotaţie noaptea pentru a asigura protecţia oamenilor, la aşa-numita pază obştească, acum legea nu mai permite acest lucru, iar tinerii sunt în majoritate plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, acasă au rămas bătrânii care sunt predispuşi să fie victimele unor infracţiuni, fără să le poată sări cineva în ajutor.

În comunele Vorniceni şi Corni, care se află în topul celor cu multe infracţiuni, paza pe timp de noapte este aproape inexistentă, siguranţa oamenilor nefiind pe primul plan pentru primari. „Noi avem un om angajat la primărie să păzească obiectivele principale din centrul satului, şcoala, biserica, primăria. Nu avem contract semnat cu nici o firmă de pază. În plus, în Corni avem montate şi nişte camere video în anumite intersecţii”, a spus primarul din Corni, Dorel Dorneanu. Asta deşi comuna are peste 6.000 de locuitori, iar în satele din jur, Sarafineşti, Balta Arsă şi Mesteacăn, nici vorbă să fie cineva angajat pentru a avea grija de siguranţa oamenilor, totul fiind lăsat în voia sorţii.

 

Vestul sălbatic la Vorniceni

 

La Vorniceni, localitatea a ajuns să fie cunoscută ca fiind vestul sălbatic, din cauza numărului foarte mare de infracţiuni. „ Nu avem semnat nici un contract cu nimeni şi nici oameni angajaţi în cadrul primăriei. Ne bazăm doar pe poliţie. Avem trei poliţişti”, a spus primarul din Vorniceni, Toader Leampăr.

Comuna, din care mai fac parte satele Davidoaia şi Dealu Crucii, are peste 4.000 de locuitori, a căror siguranţă este lăsată la voia întâmplării.

Nici la Pomârla situaţia nu este mai fericită, paza fiind asigurată doar de doi oameni angajaţi prin Asociaţia Comunelor. „În cele trei sate, Pomârla, Racovăţ şi Hulubeşti, avem doi oameni care merg periodic la cursuri cu firmele de pază. Noi avem noroc şi de faptul că ne ajută Poliţia de Frontieră. Să înfiinţăm Poliţia locală aşa cum cere legea, e imposibil. Acum cu majorările astea salariale nu vom fi capabili nici măcar să ţinem jumătate din angajaţii primăriei. Acum 10-11 ani aveam şi şapte oameni angajaţi la pază, dar acum nu se mai pune problema de aşa ceva”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei.

Singura comună contactată care are contract cu o firmă specializată de pază este, potrivit primarului, Dimăcheniul. „Asigurăm paza în toate cele trei sate pe care le am în subordine. Noaptea patrulează angajaţii acesteia”, a declarat primarul Ştefan Cojocariu.

În schimb, oamenii din Dimăcheni contestă spusele primarului. „Nu am văzut pe nimeni să umble noaptea, totul este lăsat în baza poliţiei”, a spus un locuitor al comunei.

 

Primăriţă în patrulă cu poliţia

 

O situaţie aparte este la Vârful Câmpului, unde primar este o femeie. „Ne interesează siguranţa cetăţenilor, pentru fiecare sat avem câte un angajat care să asigure paza în colaborare cu poliţia. Eu personal merg câteodată noaptea cu aceştia”, a spus primarul comunei, Maria Huţu.

 

CASETA:

Cazuri tragice în judeţ

 

Situaţia se înregistrează în condiţiile în care, în februarie, doi agresori au dat buzna peste un cuplu de bătrâni din Vlăsineşti, prădându-i de suma de 6.500 de lei. Aceştia pretindeau că vând diverse bunuri, iar când bătrânii i-au poftit în curte, hoţii le-au distras atenţia au intrat în casă şi au furat banii.  Noul primar al comunei Vlăsineşti, Andrei Bouariu, spune că la ora actuală paza comunei se bazează exclusiv pe poliţie. „Nu avem semnat nici un fel de contract cu vreo firmă de pază, dar avem noroc de  poliţiştii de la secţia 9 rurală Vlăsineşti, dar ştiu numărul exact al acestora”, a mai spus primarul.

Un alt exemplu tragic este cel al unui bătrân de 76 de ani, din Brehuieşti, care a fost ucis în bătaie de trei tineri, care urmăreau să facă rost de bani. Cei trei l-au lovit cu pumnii, picioarele şi cu diverse obiecte.  La un moment dat, unul dintre tineri a mers în coteţul cu păsări, de unde s-a întors cu o găină şi un curcan şi l-a lovit pe bătrân cu găina până când pasărea a murit. Într-un final, bătrânul a căzut în agonie, iar agresorii au părăsit locuinţa cu câteva pachete de carne, curcanul şi un cartuş de ţigări cumpărat de bătrân.

Cel mai recent caz este cel al unei bătrâne din Coţuşca, omorâtă de un tânăr abia ieşit din puşcărie şi căreia femeia îi dădea mâncare zilnic. Tânărul intrase în casă pentru a căuta bani, iar când bătrâna l-a surprins, acesta a înjunghiat-o de mai multe ori şi a fugit.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...