Defilări şi torţe de Ziua Armatei

Ziua Armatei a fost marcată ieri şi la Botoşani. Cu prilejul manifestărilor organizate au fost sărbătoriţi ostaşii români, dar au fost omagiaţi şi eroii români care au luptat pentru ţară.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale zilei a fost retragerea cu torţe. Cu făclii în mâini, zeci de soldaţi, alături de fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi, au plecat aseară la ora 19.00 de la Cercul Militar şi au urmat traseul strada Cuza Vodă – strada Marchian – Bulevardul Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii. La plecare, la eveniment au asistat aproximativ 200 de botoşăneni, iar după o oprire în faţa Palatului Administrativ defilarea a continuat, adunându-se în total câteva sute de privitori.

Manifestările pentru Ziua Armatei au debutat la Botoşani cu un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Eroilor aflat la intersecţia Calea Naţională – strada Cuza Vodă. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop Lucian Leonte şi s-a încheiat cu pomenirea eroilor neamului. „Ne-am obişnuit să cinstim eroii şi armata şi am făcut-o şi astăzi prin rugăciune înaintea bunului Dumnezeu”, a declarat părintele protopop Lucian Leonte.

În continuare, locotenent colonel Corneliu Titiliuc, comandantul Garnizoanei Militare Botoşani, a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Prezent la eveniment a fost şi prefectul Dan Şlincu. „Îi cinstim pe militarii români, în general, şi pe cei botoşăneni, în special, şi cărora trebuie să le mulţumim că, şi datorită lor, România reprezintă un partener important în cadrul NATO”, a declarat prefectul.

Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, a apreciat că Ziua Armatei Române este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care poartă însemne militare, ci pentru întreaga ţară. „La ceas aniversar, aducem un omagiu tuturor ostaşilor români căzuţi la datorie, de-a lungul veacurilor, în numele aspiraţiilor de independenţă şi libertate ale acestui popor”, a afirmat oficialul.

 

Coroane depuse de oficiali

 

Ceremonialul a continuat cu depunerea de coroane de flori din partea instituţiilor, partidelor politice şi organizaţiilor reprezentative ale veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi revoluţionarilor. Nu a lipsit nici coroana depusă din partea Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai”, reprezentată de pensionarul botoşănean Gheorghe Giocaş.

Cei prezenţi au asistat apoi la parada militară, moment filmat şi fotografiat de mulţi dintre botoşăneni.

 

Ziua Armatei marcată şi la grădiniţă

 

Ziua Armatei a fost marcată şi de preşcolarii de la Grupa Mare „Iepuraşii” de la Grădiniţa „Voinicelul”. Coordonaţi de profesorul Anca Bogdana Dumitriu, ei au participat la festivităţile organizate de militarii Garnizoanei Botoşani.

Micuţii au asistat cu emoţie la ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea, de către reprezentanţi ai UM 01189. La rândul lor, preşcolarii au depus flori la Monumentul Eroilor.

 

Deja ai votat!