Dator vândut din cauza păcănelelor

0
1

A tras un „tun” de aproape 20.000 de euro, dar a scăpat de puşcărie. Un fost angajat al societăţii Termica (n.r. – fosta societate de termoficare) a fost condamnat miercuri de Judecătoria Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare în formă continuată, după ce ar fi sustras peste 80.000 de lei din încasări. Mare parte din bani ar fi ajuns la jocurile de noroc, însă bărbatul va trebui să-i restituie, şi nu oricum, ci la valoarea actualizată şi cu dobânzile aferente.

Potrivit deciziei magistraţilor, Cătălin M. va fi supus unui termen de supraveghere de cinci ani, timp în care va trebui să respecte mai multe obligaţii. Printre obligaţii figurează restituirea celor  86.520,62 de lei, instanţa atrăgându-i atenţia că, dacă nu va restitui banii în cei cinci ani, va fi revocată suspendarea, iar pedeapsa va fi execută în întregime.

 

Fraudă descoperită după o plângere

 

Frauda a fost descoperită în ianuarie 2008, când un botoşănean a mers la Termica SA şi a depus o plângere susţinând că o plată efectuată de el nu se regăsea în evidenţa contabilă a firmei. Sesizarea părea banală, dar când cei din conducerea societăţii au dispus efectuarea unor verificări au ieşit la iveală adevăratele proporţii ale fraudei.

La o primă estimare, din visteria unităţii dispăruseră peste 80.000 de lei. S-a dispus imediat un control amănunţit, iar iţele au dus către Cătălin M., care lucra în Biroul de recuperări debite. El era cel care încasa banii de la clienţi şi trebuia să-i depună în contabilitate.

În plus, verificările au arătat că acesta nu decontase în casierie contravaloarea a 184 de chitanţe încasate de la diverşi beneficiari, în perioada martie-decembrie 2007. Ca urmare a acestor constatări, la nivelul societăţii s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară care a constatat lipsa a patru chitanţiere şi lipsa în gestiunea contabilă a societăţii a sumei totale de 81.936,12 lei, aferentă unui număr de 164 chitanţe.

 

 

Deja ai votat!