Grevă cu sistarea apei în tot judeţul

Liderii de sindicat care îi reprezintă pe salariaţii societăţii Nova Apaserv au depus ieri documentaţia la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru declanşarea conflictului de muncă. Oamenii cer acordarea tichetelor de masă şi majorarea salariilor cu 10%. Săptămâna viitoare este decisivă şi pentru luarea unei decizii în privinţa grevei generale, fiind programate întâlniri inclusiv la Bucureşti.

„Luni, cei de la ITM vor notifica conducerea Nova Apaserv despre declanşarea conflictului de muncă, urmând ca în următoarele zile să ne întâlnim pentru conciliere. Sunt paşi obligatorii stipulaţi de lege pentru a intra în grevă. Dacă în toată această perioadă nu se va ajunge la un consens pentru acordarea tichetelor de masă şi a majorării salariilor, în aproximativ 10 zile trecem la pasul al treilea, şi anume greva de două ore”, au spus reprezentanţii muncitorilor.

 

Conducerea societăţii dă vina pe legislaţie

 

Angajaţii operatorului de apă din compartimentul execuţie sunt nemulţumiţi de faptul că ultima mărire salarială pe care au primit-o a fost acordată în 2015, iar valoarea acesteia a fost infimă, reprezentând 2% din salariul minim, adică aproximativ 20 de lei.

„Gândiţi-vă că din cei 530 de angajaţi ai Nova Apaserv, 200 au o leafă de 1.450 lei brut, la care se adaugă, în cel mai fericit caz, sporul de vechime. Astfel, după aproape 20 de ani de muncă, pleacă acasă cu 1.300 lei în mână”, mai spus sindicaliştii.

Conducerea Nova Apaserv dă vina pe legislaţie şi spune că o majorare a salariilor nu este posibilă. „Este o minciună. Şi cei de la Modern Calor şi cei de la Metrorex din Bucureşti tot sub imperiul aceleiaşi legi sunt, iar acolo au fost majorare salarii, acordate tichete”, acuză sindicaliştii.

Dacă nu se va rezolva conflictul dintre liderii de sindicat şi conducerea Nova Apaserv, de suferit vor avea botoşănenii. „Vom opri apa şi nu vom interveni la avarii. E necesar să închidem apa doar câteva ore şi tot sistemul va fi dat peste cap, trebuie două zile să revină totul la normal”, spun muncitorii.

 

 

Deja ai votat!