Salvatori antrenaţi cu dezastre simulate

0

Pădurea Gorovei din comuna Văculeşti a fost ieri scena unui exerciţiu de amploare organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la care au participat peste 100 de salvatori. Potrivit scenariului, în urma prăbuşirii unui avion, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, pompierii, dar şi celelalte forţe încercând să-i salveze pe supravieţuitori. Concomitent, în urma „accidentului aviatic”, în pădure a izbucnit un incendiu de amploare, iar mai mulţi turişti aflaţi în zonă s-au rătăcit.

A urmat o desfăşurare de forţe, zeci de autospeciale de pompieri şi ambulanţe fiind masate în zonă.

Pentru a ajunge la aşa-zisele victime, salvatorii s-au folosit de ATV-uri şi două autoşenilate, dar şi de o dronă de mari dimensiuni, pusă la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială Bucureşti, care a survolat pădurea. Astfel, imaginile surprinse din aer erau trimise la un centru de analiză, coordonatele zonelor afectate fiind transmise mai apoi celor din teren, aşa încât intervenţia să fie cât mai eficientă.

Concomitent, a fost solicitat sprijinul unui elicopter de la Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne. Dotat cu dispozitiv „bambi bucket” (n.r., sac cu apă controlat din elicopter), acesta a intervenit în stingerea incendiului din pădure, pulverizând apa de la înălţime peste zona cuprinsă de flăcări. Pentru a crea o scenă cât mai apropiată de o situaţie reală, organizatorii au dus în pădure resturi din mai multe maşini, pentru a imita fragmente din aeronava prăbuşită.

În plus, pentru aşa-zisele victime, a fost amenajat şi un spital de campanie pentru acordarea de prim-ajutor şi trierea răniţilor.

 

CASETA:

Şedinţă extraordinară organizată de autorităţi

 

Exerciţiul a inclus şi o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), la care au participat prefectul Dan Şlincu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costică Macaleţi, inspectorul şef al ISU, colonel Mihail Cristian Amarandei, vicepreşedinţii CJ Dorin Birta şi Liviu Toma, viceprimarul municipiului Dorohoi, Lucian Topalagă, şi primarul comunei Văculeşti, Sorin Gîngă.

Exerciţiul, spun reprezentanţii ISU, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, precum şi viabilitatea procedurilor şi planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

Deja ai votat!
se încarcă...