Statul ia înapoi salariile mărite

Statul începe să dea o nouă dimensiune vorbei din bătrâni, „cu o mână dai şi cu alta iei” şi nu ştie cum să mai recupereze din banii pe care i-a acordat la măririle de salarii din ultimul an. Printre ultimele victime sunt angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care ar avea de înapoiat sute de mii de lei în total. Aceştia au fost înştiinţaţi în aceste zile de faptul că un spor pe care îl primesc conform legii le este retras în urma unui control ministerial, după ce a fost considerat ilegal.

„În urma unui control al Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia ca începând cu 1 februarie să se sisteze acordarea sporului pentru muncă de noapte de 25% şi acordarea sporului de tură de 15%”, se arată în comunicat. Cu alte cuvinte, cei de la Minister spun că, în realitate, angajaţii SJA nu muncesc noaptea, deşi jumătate din ture se fac pe timpul nopţii, de la 20 la 8 dimineaţa.

 

Sindicatul contestă deciziile

 

Reprezentanţii Sindicatului Ambulanţa spun că măsura venită de la Minister este în două etape şi cei de la Bucureşti doresc să modifice întâi sporul, apoi să recupereze şi diferenţa de spor acordată timp de un an. „Cei care doresc, trebuie să conteste întâi decizia respectivă, ulterior urmând să conteste şi decizia de impunere. Noi am contactat deja un avocat şi credem că avem toate şansele, pentru că practic turele noastre de noapte sunt la fel de multe ca cele de zi”, a precizat Cristinel Calimandriuc, preşedintele sindicatului Ambulanţa Botoşani.

Conform acestuia, fiecare asistent şi ambulanţier ar trebui să înapoieze statului sume cuprinse între câteva mii de lei şi peste 10.000 de lei pentru peste un an de salarii primite cu acest spor.

Astfel, conform articolului 125 din Codul Muncii, „Munca prestată între orele 22.00-6.00 este considerată muncă de noapte” şi „salariatul de noapte reprezintă salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru”. Conform reprezentanţilor SJA, un asistent şi un ambulanţier lucrează peste 60 de ore în intervalul de timp menţionat de lege, din cele 160 de ore legale dintr-o lună, deci aproape 40% din totalul orelor de muncă.

Conform aceleiaşi legi, salariaţii de noapte beneficiază de „un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru”.

De cealaltă parte, medicii sunt şi ei afectaţi de această decizie, însă la ei este şi mai grav, pentru că, deşi timp de un an sporul s-a acordat fără probleme, acum comisia de control a invocat o incompatibilitate la organizarea gărzilor cu turele de noapte, astfel că aceştia vor fi nevoiţi să înapoieze banii primiţi în aceeaşi perioadă, de la începutul anului trecut, până în prezent.

Şi alte categorii de salariaţi ai statului se tem că noile reglementări salariale le vor diminua veniturile şi spun că singurul mod în care se pot apăra este să declanşeze proteste.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!