spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăŞosea distrusă pentru canalizare

Şosea distrusă pentru canalizare

Ploile din ultimele zile au scos în evidenţă defectele în execuţia lucrărilor de apă şi canalizare din comuna Broscăuţi. Localnicii acuză autorităţile de faptul că în locurile unde au fost îngropate conductele pământul s-a surpat, formând cratere. „Şoseaua judeţeană e varză, iar totul se surpă. Gropile ajung sub gardurile oamenilor sau, mai grav, sub casele lor, ca să se ajungă la capacele de canalizare vor trebui de acum înainte să vină scafandrii”, spun localnicii.

În unele locuri, tuburile montate s-au înclinat, iar sătenii se întreabă dacă reţeaua poate fi funcţională. De asemenea, în locurile unde a fost traversată strada pentru a se monta conductele, piatra s-a lăsat, iar circulaţia se desfăşoară cu dificultate, şoferii fiind nevoiţi să dea în fiecare zi probă de îndemânare pe şosea pentru a nu-şi distruge maşinile. De altfel, şanţurile au fost săpate de-a lungul străzilor, iar după surparea pământului pe marginea şoselei s-au format adevărate crevase, care nu sunt semnalizate.

Sătenii spun că licitaţia privind executarea lucrării a fost câştigată de o firmă, dar în realitate a lucrat o altă societate, care a preluat contractul în subantepriză. Şi cum aceasta din urmă nu avea suficienţi angajaţi, o parte dintre lucrări au fost executate cu ajutorul unor muncitori necalificaţi, din rândul localnicilor.

 

Primarul dă vina pe vreme

 

În schimb, primarul comunei spune că lucrările nu sunt terminate şi e normal ca unii cetăţeni să se plângă de disconfort, dar situaţia nu se va schimba prea curând. „Pământul nu se poate compacta cum trebuie din cauza vremii, chiar ieri am avut discuţii cu firma care se ocupă de execuţia lucrărilor. Nici nu aş vrea să sistez lucrările, pentru că şi aşa suntem în întârziere. Eu am tot interesul să se termine lucrarea, nu să o mai lungesc. Noi stăm foarte bine în comparaţie cu ce se întâmplă în Botoşani şi Dorohoi”, a spus edilul din Broscăuţi, Aurel Agheorghiţoaei.

Potrivit acestuia, termenul de finalizare al lucrărilor era de 31 octombrie anul trecut, dar acesta a fost prelungit cu încă un an. Lucrarea face parte din masterplanul judeţului Botoşani, aglomerarea Dorohoi, prin care ar urma ca locuitorii din Broscăuţi, Şendriceni şi Dorohoi să beneficieze de apă şi canalizare.

„La noi în comună, după finalizarea acestor lucrări vor fi cinci kilometri conducte de apă şi opt kilometri de canalizare”, a mai precizat primarul comunei. De altfel, lucrarea este a operatorului de apă Nova Apaserv, cea care derulează această lucrare, primăria Broscăuţi fiind doar beneficiarul.

Contactat telefonic, directorul tehnic al Nova Apaserv, Cătălin Fetcu, nu a putut oferi detalii despre cauza întârzierii lucrărilor, acesta fiind plecat la Bucureşti.

 

Probleme şi în Botoşani

 

Situaţia de la Broscăuţi nu este singulară, în municipiul Botoşani străzile pe care s-au executat lucrări de extindere a reţelei de apă-canal, tot prin masterplanul promovat de Nova Apaserv, fiind pline de noroi. De altfel, în urmă cu două săptămâni mai mulţi locuitori ai străzilor cu probleme din municipiu au fost la primărie şi Consiliul Judeţean, sătui de pasivitatea autorităţilor.

Pe străzile Zimbrului, Tomis, acolo unde au fost finalizate lucrările de extindere a reţelei de apă, executantul acestora, Elsaco, nu au adus strada la nivelul la care au preluat-o înaintea începerii lucrărilor. Inclusiv autorităţile locale au făcut o vizită la faţa locului pentru a se convinge de problemele oamenilor şi au promis că acestea vor fi rezolvate.

Imediat s-au demarat unele lucrări de pietruire, dar nu aşa cum s-au aşteptat oamenii. Piatra spartă, solicitată inclusiv de primarul Cătălin Flutur, se lasă aşteptată, fiind folosit în continuare pietriş cu pământ.

 

– Alexandru DOROFTEI

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...