vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţist judecat pentru probe false

Poliţist judecat pentru probe false

Un nou abuz în curtea Poliţiei. Fostul şef al postului de poliţie Curteşti, Neculai Gavril, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani sub acuzaţiile de cercetare abuzivă, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual după ce a „fabricat” o declaraţie de martor pentru a-l putea pune sub acuzaţie pe un localnic pentru conducere fără permis.

Falsul a provocat o reacţie în lanţ, cel care s-a trezit cu „declaraţia” la dosar ajungând să fie cercetat pentru mărturie mincinoasă. A fost nevoie de expertiză grafologică şi de o testare poligraf pentru ca adevărul să iasă la lumină.

Potrivit datelor aflate la dosar, falsurile ar fi avut loc în perioada iunie-septembrie 2015, după ce fostul şef al postului de poliţie l-ar fi surprins pe un localnic conducând o maşină fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru a-l putea pune sub acuzare, nu era suficientă doar constatarea agentului de poliţie, iar procedurile impuneau audierea unui martor, iar poliţistul a ticluit o declaraţie în numele unui localnic, Marius D., pe care nu l-a pus însă în temă. La final, el a întocmit şi referatul de terminare a urmăririi penale, dosarul fiind trimis la parchet.

Fără să bănuiască nimic, procurorii au mers pe mâna şefului de post şi l-au trimis în judecată pe falsul şofer. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoşani, doar că în timpul procesului judecătorul a vrut să-l audieze şi pe martor. Citat la bară, Marius D. nu s-a dus, crezând că este vorba de o greşeală sau de o confuzie. Doar că instanţa a emis pe numele lui un mandat de aducere.

„Nu ştiam absolut nimic. M-au întrebat dacă îmi susţin declaraţia dată la urmărirea penală, dar cum nu ştiam nimic de vreo declaraţie, am spus că nu recunosc nimic”, a povestit Marius D.

În schimb, procurorul de şedinţă s-a autosesizat şi a dispus cercetarea acestuia pentru mărturie mincinoasă. Cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, fiind efectuată inclusiv o expertiză grafologică, dar şi acea testare cu poligraful, concluziile fiind că declaraţia ataşată la dosar nu a fost scrisă de Marius D., iar semnătura nu îi aparţine. „M-au chemat apoi la poliţie, am dat specimen de semnătură şi am prezentat inclusiv mai multe documente de la firmă. Le-am spus şi anchetatorilor atunci – nu mă interesează ce s-a întâmplat. Am vrut doar să-mi demonstrez nevinovăţia”, a povestit acesta.

De altfel, la finalul anchetei, procurorii au dispus clasarea cauzei privind presupusa mărturie mincinoasă, anchetatorii convingându-se că Marius D. spune adevărul şi că nu a avut nici o implicare. În schimb, întrucât toate investigaţiile au dus spre Neculai Gavril, al cărui scris s-a regăsit pe declaraţia de martor ticluită, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus trimiterea lui în judecată pentru cele trei infracţiuni.

Până la o sentinţă definitivă, Neculai Gavril va beneficia însă de prezumţia de nevinovăţie. În paralel, va continua însă şi procesului bărbatului prins băut la volan şi fără permis de conducere.

 

Caz similar la Vorniceni

 

Cazul seamănă destul de mult cu o altă întâmplare petrecută în 2005 la Vorniceni. Atunci, un poliţist care voia să scape de un furt de păsări cu autori neidentificaţi, a inventat o declaraţie din partea soţiei păgubaşului, care ar fi „recunoscut” că ea ar fi dat găinile unei cunoştinţe fără ştirea soţului. Falsul a ieşit la iveală când Parchetul le-a comunicat soţilor ordonanţa de clasare a cazului. Dat în vileag, poliţistul a fost trimis în judecată, condamnat şi destituit din poliţie. Acum, însă, Neculai Gavril nu a mai fost cercetat disciplinar de colegi.

Persoana în cauză s-a pensionat din 2016”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...