spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăGripa ucide un copil de trei ani

Gripa ucide un copil de trei ani

Gripa a făcut o nouă victimă la Botoşani. O fetiţă de doar 3 ani, din Vlădeni, a murit în urmă cu trei zile, în spitalul din Iaşi, după ce a fost spitalizată mai mult de două săptămâni. Cazul a fost raportat ieri direct de către specialiştii de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), copilul din Botoşani fiind al 103-lea caz de deces în acest sezon rece. „Fetiţa a fost confirmată cu virus gripa tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiţii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinată antigripal”, se arată într-un comunicat al CNSCBT. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani au primit tot ieri confirmarea de la Iaşi, unde fetiţa a fost internată, mai întâi cu suspiciune de bronhopneumonie, cauza decesului fiind însă alta.

„S-a primit informaţia cu privire la decesul copilului de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi, copilul fiind internat într-o unitate medicală ieşeană. Analizele recoltate la Iaşi au confirmat gripa ca şi cauză a decesului”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.

 

Două săptămâni pe reanimare

 

Micuţa a ajuns la spital pe 27 februarie, când părinţii au observat că respira tot mai greu. Aceştia au dus-o la medicul de familie din localitate, unde copilul a intrat în stop respirator, cadrele medicale de la cabinet începând imediat manevrele de resuscitare şi solicitând ajutorul prin 112. Din fericire, prezenţa de spirit a personalului medical de la cabinetul de medicină de familie, precum şi intervenţia rapidă a ambulanţei, au făcut ca fetiţa să răspundă la manevrele de resuscitare începute imediat. Între timp, cadrele medicale de la Ambulanţă au solicitat şi ajutorul ambulanţei cu medic a SMURD, care a adus micuţa la Secţia de Pediatrie. Pentru că starea ei continua să fie una gravă, după resuscitare medicii au decis trimiterea ei imediat la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi.

„Pacienta a fost transportată la Iaşi în stare stabilă, dar foarte gravă”, a precizat la acel moment medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoşani.

Fetiţa a fost internată pe reanimare timp de mai bine de două săptămâni, însă din păcate organismul firav a cedat, medicii comunicând decesul pe 17 martie.

Potrivit specialiştilor, la fel ca în cazul primului deces cauzat de gripă la Botoşani, nici micuţa de trei ani nu a fost vaccinată antigripal. Primul deces provocat de gripă din Botoşani a fost înregistrat la finele lunii ianuarie, la o femeie în vârstă de 40 de ani, din judeţul Botoşani.

 

Mii de botoşăneni s-au vaccinat antigripal

 

Între timp, peste 130 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu gripă, aproape jumătate dintre ei având nevoie de spitalizare pentru a fi trataţi corespunzător.

Potrivit statisticilor DSP Botoşani, peste 12.000 de botoşăneni au fost vaccinaţi antigripal în acest an, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

Medicii susţin că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, însă în prezent sezonul gripal este în toi, iar dezvoltarea anticorpilor ar dura câteva săptămâni, astfel că rămân măsurile de igienă personală. „Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, a precizat medicul Petre Rădăuceanu, şeful UPU-SMURD Botoşani.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...