vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăNebunie în spitale cu exodul medicilor

Nebunie în spitale cu exodul medicilor

Salarii tot mai mari şi medici tot mai puţini. Situaţia sistemului sanitar din judeţ este din ce în ce mai sumbră, după ce mii de bolnavi au ajuns să fie trataţi de doar câţiva medici, şi asta pentru că pe mai multe specialităţi medicii de pe secţii ies la pensie, iar în locul lor nu vine nimeni.

Pe secţia de Oncologie, doar doi medici se ocupă de cei peste 8.300 de bolnavi din tot judeţul. Unul dintre aceştia este pensionar şi i s-a prelungit contractul tocmai pentru a-l ajuta pe singurul medic de pe secţie. Pe lângă cei internaţi, cei doi medici fac programări pentru consultaţii şi în Policlinică, iar unii pacienţi ajung să fie consultaţi şi peste două luni.

În acest moment, medicul pensionar este în concediu medical. „Încerc să fiu cât mai organizată şi în felul asta să acopăr cât mai mult. Sincer, mi-aş dori să vorbesc mai mult cu pacienţii, însă trebuie să o fac scurt şi concis”, a precizat medicul primar oncolog Mirela Movanu, şeful Secţiei Oncologie din cadrul SJU.

Medicul spune că asistenţii de pe secţie sunt de multe ori nevoiţi să suplinească lipsă medicilor şi se ocupă de consultaţii până ca pacientul să ajungă la medic, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să aştepte foarte mult. „Mă mai ajută o colegă, medic rezident, şi avem o echipă medicală bine sudată, în care asistenţii îmi prezintă şi ei cazurile pacienţilor mai vechi. Ei îmi spun ce probleme apar”, a mai spus medicul primar oncolog.

Potrivit organigramei, secţia ar avea nevoie de şase medici.

 

11.000 de pacienţi trataţi de doi medici

 

Lucrurile nu sunt cu nimic mai bune nici pentru bolnavii de diabet din Botoşani, pentru cei peste 11.000 de bolnavi fiind doar doi medici diabetologi cu normă întreagă ce deservesc tot judeţul, unul la Dorohoi şi unul la Botoşani, care este ajutat şi de un medic pensionar, fostul şef de secţie, diabetologul Ioan Petrescu.

Singurul „ajutor” pe care îl primesc de la medicii specialişti diabetologi pentru a nu se înghesui lunar la spital este că o mare parte dintre pacienţi sunt programaţi la consultaţie la trei luni, şi anume cei la care tratamentul este luat de mai mult timp şi se ştiu exact efectele lui.

 

Situaţie dramatică la Secţia de Pediatrie

 

O altă situaţie gravă este la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) Pediatrie din cadrul SJU. Dintre cei opt medici prevăzuţi în organigramă, sunt angajaţi doar patru, iar dintre aceştia doi sunt în concediu de creştere al copilului şi un al treilea se pregăteşte de acelaşi lucru în scurt timp. De multe ori, cei doi medici rămăşi fac gărzi o dată la două zile şi spun că au ajuns la capătul puterilor.

Pentru a rezolva cât de cât situaţia, conducerea spitalului a dispus ca ceilalţi medici pediatri din spital să facă la rândul lor gărzi, pentru a-i ajuta pe cei doi rămăşi în CPU. Însă situaţia nu este cu nimic mai bună nici pe secţii. Unul dintre puţinii chirurgi pediatri rămaşi în activitate a ajuns la Urgenţe cu ambulanţa în urmă cu o săptămână, la câteva ore după ce a ieşit din gardă, acesta având simptomele unui sindrom de epuizare, de altfel luându-şi concediu medical imediat după incident.

Peste 22.500 de pacienţi au trecut pragul CPU în 2017, când unitatea era deservită de trei medici.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...