vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăMedic cu cătuşe pentru reţete false

Medic cu cătuşe pentru reţete false

Fraudă de proporţii în comuna Drăguşeni, cu reţete false eliberate de medicul de familie. Banii, aproape 200.000 de euro, au fost folosiţi în interes propriu, însă „ingineria” care a stat la baza acestei „afaceri” întrece orice închipuire.

Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2016-2017,  când medicul de familie Beatris Anca Irimia, în vârstă de 44 de ani, ar fi eliberat sute de reţete gratuite pe numele unor copii din sat, pentru presupuse afecţiuni medicale neurologice, fără ca pacienţii să ştie ceva. Ulterior, reţetele medicale ajungeau la farmacia Mady Farmvit SRL din comună, controlată de o apropiată a medicului de familie, Raluca Andronic, în vârstă de 29 de ani. De aici, reţetele erau introduse în sistem, ca şi cum ar fi fost onorate, după care farmacia solicita Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) decontarea acestor servicii.

 

Copii „îmbolnăviţi” pentru bani

 

Numărul mare de reţete gratuite pentru copii a atras atenţia celor CAS, care au dispus efectuarea unor verificări. Aşa s-a descoperit că majoritatea copiilor din comuna Drăguşeni sufereau de afecţiuni neurologice, iar unui bebeluş în vârstă de numai patru luni îi fuseseră recomandate antibiotice injectabile. Realizând că ar putea fi vorba de o fraudă, cei de la CAS au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Primele verificări aveau să arate că farmacia Mady Farmvit SRL solicitase decontarea unor medicamente care nici măcar nu fuseseră achiziţionate de firmă şi care nu existaseră niciodată în stocul unităţii. Acesta a fost primul element care a confirmat faptul că „afacerea” s-a făcut doar în baza unor documente fictive, începând cu reţele prescrise de medicul de familie şi culminând cu decontările trimise către CAS.

 

Percheziţii făcute de poliţişti

 

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar joi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 9 Vlăsineşti şi a celor din cadrul IPJ Neamţ au pus în aplicare şapte mandate de percheziţie, dintre care patru la punctele de lucru ale farmaciei Mady Farmvit SRL şi la sediul social al firmei, şi trei la domiciliile unor persoane.

„În urma cercetărilor a rezultat faptul că în perioada 2016-2017, o femeie în vârstă de 44 de ani, din judeţul Botoşani, în calitate de medic de familie, a prescris şi eliberat în fals reţete medicale compensate pentru pacienţii de pe listele sale, reţete care au fost ulterior folosite de o altă femeie în vârstă de 29 de ani, administrator la o unitate farmaceutică, la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani pentru obţinerea ilegală a sumelor compensate de la bugetul de stat. De asemenea, în baza unor documente justificative false, aceasta a solicitat la Casa de Asigurări de Sănătate şi a decontat ilegal servicii medicale neprestate în mod real către pacienţi”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Investigaţiile au mai scos însă la iveală un alt aspect. Astfel, potrivit poliţiştilor, pentru a justifica la CAS Botoşani eliberarea medicamentelor aferente reţetelor false, Raluca Andronic, care era administratorul farmaciei, ar fi consemnat în fals că a fost împuternicită de către titularii de reţete, procedând în acest mod în cazul a 333 reţete emise în anul 2016 şi 470 reţete medicale emise în anul 2017. Un prim calcul a indicat un prejudiciu de aproape 850.000 de lei, o sumă colosală pentru orice farmacie din mediul rural.

 

Noapte petrecută în arestul poliţiei

 

În urma percheziţiilor, medicul de familie Beatris Anca Irimia şi administratorul farmaciei, Raluca Andronic, au fost reţinute pentru 24 de ore, ele petrecând noaptea de joi spre vineri în arestul IPJ Botoşani.

„În baza probelor administrate, procurorul de caz a dispus instituirea controlului judiciar pentru ambele inculpate, pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de obţinerea ilegală de fonduri şi fals intelectual”, a declarat ieri prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Valeriu Chihaia.

Interesant este că, până nu demult, farmacia Mady Farmvit SRL a fost administrată chiar de Dumitru Irimia, nimeni altul decât soţul medicului de familie. Jurist de profesie, acesta a candidat la funcţia de primar în comuna Drăguşeni în alegerile locale din 2012 şi alegerile parţiale din 2013, dar a obţinut doar 45 şi respectiv 17 voturi. Ulterior, însă, în 2015, farmacia a intrat în insolvenţă, întrucât înregistra facturi neachitate către furnizorii de medicamente. Tot în acea perioadă, Dumitru Irimia a renunţat la funcţia de administrator, care a fost preluată de Raluca Andronic.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...