Condamnare şoc în dosarul Ţurcanu

0

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, a mai primit o lovitură. Acţionat în instanţă pentru recuperarea banilor cheltuiţi cu celebrele scrisori trimise botoşănenilor în perioada octombrie 2013-noiembrie 2014, Florin Ţurcanu a fost obligat de Tribunalul Botoşani să plătească din buzunarul propriu suma de 64.747,70 lei, reprezentând decontarea nelegală a cheltuielilor pentru trimiteri poştale, precum şi suma de 30.806,73 lei, cu titlu de penalităţi de întârziere. Pronunţată ieri de Secţia Civilă a Tribunalului Botoşani, sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Potrivit documentelor aflate la dosar, în perioada cu pricina, Florin Ţurcanu, pe atunci preşedinte al CJ, prin cei patru consilieri personali, ar fi expediat către cetăţenii din judeţ un volum foarte mare de corespondenţă. A fost vorba de 27.428 de trimiteri poştale, cheltuielile efectuate incluzând costurile plicurilor, al etichetelor autocolante, hârtia de copiator, plus serviciile poştale.

În timpul procesului, reprezentanţii CJ au arătat că volumul corespondenţei este nejustificat de mare, atât în comparaţie cu atribuţiile instituţiei, dar şi cu cantitatea de corespondenţă din anii anteriori.

Interesant este că, în timpul auditului Curţii de conturi, pe lângă corespondenţa expediată s-au găsit mai multe seturi de plicuri conţinând tipărituri interne care nu au mai fost expediate, dar şi plicuri care au fost expediate, dar au fost returnate de Poşta Română din cauza faptului că destinatarii erau decedaţi sau aveau înscrise adrese de domiciliu eronate.

Totodată, alte circa 2.220 plicuri netimbrate au fost distribuite cadrelor didactice din municipiul Botoşani, plicuri în care au fost identificate şi tipărituri care nu au legătură cu activitatea CJ.

De partea cealaltă, Florin Ţurcanu a susţinut că nu şi-a încălcat nici o atribuţie pe care o avea în calitate de preşedinte CJ şi care să fi cauzat prejudiciul, întrucât el a delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public, care a exercitat şi atribuţiile de coordonare a aparatului de specialitate, iar din analiza documentelor care au fost analizate de Curtea de conturi rezultă că nici unul nu poartă semnătura sa, iar viza de plată nu îi aparţine.

Sentinţă similară şi pentru Ziua Naţională şi Revelion

Decizia de ieri vine după o altă sentinţă de acelaşi gen, fostul şef al CJ fiind obligat să plătească, tot din buzunarul propriu, sumele cheltuite din bugetul instituţiei pentru organizarea Zilei Naţionale a României şi a Revelionului din decembrie 2013. Atunci s-au cheltuit peste 50.000 de lei din bugetul CJ pentru achiziţionarea a 3.500 porţii de sarmale, 3.500 de bulci şi 3.500 plăcinte, precum şi a 5.000 de porţii de cârnaţi, 1.250 litri de vin, 500 litri de ţuică, dar şi zeci de mii de tacâmuri de unică folosinţă.

Procesele au fost intentate de Consiliul Judeţean, în urma unui control al Curţii de Conturi, care a evidenţiat o mulţime de nereguli. Între timp, Florin Ţurcanu continuă bătălia în instanţă şi cu procurorii anticorupţie, procesul fiind în plină desfăşurare pe rolul Tribunalului.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

+0 -0
se încarcă...