Lumina sfântă vine de la Ierusalim

0

Sute de mii de botoşăneni se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, un eveniment copleşitor care continuă să-i fascineze pe credincioşi. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara zilei de sâmbătă, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi celelalte eparhii ale Patriarhiei Române vor trimite delegaţi la Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti (salonul oficial) mâine seară, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim. La Bucureşti va ajunge şi o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Lumina Sfântă va fi adusă cu un avion, şi va fi întâmpinată de mulţi preoţi, printre care şi un delegat al Protopopiatului Botoşani. Preoţii botoşăneni sunt aşteptaţi la Biserica „Sfântul Ilie” pentru a primi Lumina Sfântă.

 

Post negru în Vinerea Mare

 

Astăzi, în Vinerea Mare, este zi de mare doliu, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. Sfântul Epitaf este scos din Altar şi este aşezat pe o masă în mijlocul bisericii. Sfântul Epitaf reprezintă trupul Mântuitorului pregătit de ucenicii apropiaţi împreună cu femeile mironosiţe pentru a fi îngropat. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care va fi oficiată în această seară.

Vinerea Mare este numită şi Vinerea Seacă, pentru că astăzi mulţi credincioşi ţin post negru, iar seara iau anafură la biserică. La slujba din această seară se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, pe care îl poartă preoţii ajutaţi de credincioşi simbolizând trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

 

Botoşăneni aşteptaţi la Slujba Învierii

 

Sâmbătă seară, botoşănenii sunt aşteptaţi la biserici pentru a participa la Slujba Învierii. În acest an, la Mănăstirea Zosin, Slujba Învierii va fi oficiată de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Îi anunţăm pe toţi binecredincioşii creştini care vor să fie prezenţi la acest moment de prăznuire şi să se bucure de darurile cele necuprinse cu mintea care se revarsă în «Această aleasă şi Sfântă Zi – Împărăteasă şi Doamnă, Praznic al Praznicelor şi Sărbătoare a Sărbătorilor», că Slujba Învierii va începe la ora 23:30”, au anunţat reprezentanţii mănăstirii. În a treia zi de Paşti, credincioşii botoşăneni sunt aşteptaţi şi la Mănăstirea Coşula, acolo unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Teofan.

Mulţi botoşăneni preferă ca în noaptea sfântă să meargă să ia lumină de la Mănăstirea Vorona, veche vatră egumenică. Întemeiată în anul 1503 de călugări ruşi, mănăstirea este loc de pelerinaj şi un adevărat centru cultural, deţinând mii de cărţi vechi şi hrisoave de o mare valoare culturală. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus în anul 2015 în lista monumentelor istorice.

În biserici va fi citită şi scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului trimisă de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

Rugăciune de binecuvântare a bucatelor

 

La finalul slujbei Învierii, după ce se va citi rugăciunea de binecuvântare a bucatelor tradiţionale, aduse de către credincioşi, comunităţile botoşănene vor fi străbătute de râuri de lumină, deoarece, potrivit tradiţiei, Lumina Învierii este dusă în fiecare casă. Nu sunt uitaţi în această noapte sfântă cei plecaţi din această lume, la morminte fiind aprinse candele şi lumânări.

Sfintele sărbători pascale reprezintă un bun prilej pentru botoşăneni pentru a încerca să fie mai buni. „Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să aducă botoşănenilor linişte sufletească şi trupească, să ne facă mai buni, mai drepţi, iubitori de dreptate, iubitori unii faţă de alţii, iertători şi generoşi”, acesta este mesajul transmis botoşănenilor de preotul Grigore Diaconu, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În noaptea Învierii, sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri botoşăneni vor fi prezenţi în biserici pentru ca slujba să se oficieze în condiţii de maximă siguranţă.

 

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

+0 -0
se încarcă...