Război în procese cu un preot răspopit

0

Un preot din judeţul Botoşani riscă să fie evacuat din biserică prin intermediul instanţei de judecată. Situaţia este fără precedent, acţiunea fiind iniţiată chiar de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). Şi asta pentru că, în opinia MMB, preotul în cauză, care a fost caterisit, refuză să predea cheile lăcaşului de cult. Întrucât noul preot desemnat nu poate să-şi desfăşoare slujirea conform rânduielilor bisericeşti, reprezentanţii MMB s-au adresat instanţei de judecată solicitând evacuarea.

Acţiunea a fost deschisă săptămâna trecută, pe 17 aprilie, la Judecătoria Botoşani, magistraţii stabilind şi un prim termen de judecată pe 4 mai. Cel care riscă să fie scos din biserică cu forţele de ordine este fostul preot paroh Ioan Ungureanu de la Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, care începând din toamna anului 2016 a refuzat să-l mai pomenească în timpul slujbelor pe mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.

„El este caterisit şi ocupă abuziv biserica parohială. Este sprijinit în continuare de un număr redus de enoriaşi, însă, din cauza atitudinii pe care o manifestă, noul preot paroh numit în parohia Schit Orăşeni din păcate nu îşi poate exercita slujirea de preot conform rânduielilor bisericeşti şi aşteptăm ca instituţiile statului, luând act de faptul că el prestează o activitate în mod ilegal acolo, să dispună intrarea în legalitate”, a declarat vicarul administrativ al MMB, părintele Marian Timofte.

 

Slujbe cu improvizaţii

 

Acţiunea în instanţă a venit după ce inclusiv în timpul sărbătorilor pascale preotul nou desemnat în sat nu a putut oficia slujbele religioase cuvenite, fiind nevoit să recurgă la tot felul de improvizaţii pentru a asigura serviciile religioase credincioşilor din sat. Mai mult, toate activităţile legate de sărbătorile pascale au fost oficiate în afara sfântului lăcaş.

„Noi nu mai recunoaştem slujirea lui de preot, iar ceea ce face el acolo din punct de vedere sacramental nu mai are nici o valoare. Este un abuz sub toate aspectele – din punct de vedere sacramental, juridic şi administrativ”, a adăugat părintele vicar Marian Timofte.

 

Fostul preot se consideră nevinovat

 

De partea cealaltă, fostul preot Ioan Ungureanu a acuzat conducerea MMB de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz. El se consideră nevinovat şi spune că nu s-a despărţit în niciun fel de Sfânta Biserică şi că toate deciziile privind caterisirea sa sunt abuzive şi nestatutare. De altfel, el a susţinut de la bun început că se va prezenta în faţa Consistoriului Eparhial „dacă s-ar respecta procedurile şi toate rânduielile”. El a atacat la Curtea de Apel Iaşi, în secţia de contencios administrativ, toate deciziile emise de MMB şi Patriarhia Română prin care s-a dispus caterisirea sa, dosarul fiind încă în faza de verificare preliminară.

 

Conflict izbucnit de la refuzul de a-l pomeni pe ÎPS Teofan

 

Situaţia conflictuală din satul Schit Orăşeni a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

+0 -0
se încarcă...