spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăRăzboi în procese cu un preot răspopit

Război în procese cu un preot răspopit

Un preot din judeţul Botoşani riscă să fie evacuat din biserică prin intermediul instanţei de judecată. Situaţia este fără precedent, acţiunea fiind iniţiată chiar de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). Şi asta pentru că, în opinia MMB, preotul în cauză, care a fost caterisit, refuză să predea cheile lăcaşului de cult. Întrucât noul preot desemnat nu poate să-şi desfăşoare slujirea conform rânduielilor bisericeşti, reprezentanţii MMB s-au adresat instanţei de judecată solicitând evacuarea.

Acţiunea a fost deschisă săptămâna trecută, pe 17 aprilie, la Judecătoria Botoşani, magistraţii stabilind şi un prim termen de judecată pe 4 mai. Cel care riscă să fie scos din biserică cu forţele de ordine este fostul preot paroh Ioan Ungureanu de la Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, care începând din toamna anului 2016 a refuzat să-l mai pomenească în timpul slujbelor pe mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.

„El este caterisit şi ocupă abuziv biserica parohială. Este sprijinit în continuare de un număr redus de enoriaşi, însă, din cauza atitudinii pe care o manifestă, noul preot paroh numit în parohia Schit Orăşeni din păcate nu îşi poate exercita slujirea de preot conform rânduielilor bisericeşti şi aşteptăm ca instituţiile statului, luând act de faptul că el prestează o activitate în mod ilegal acolo, să dispună intrarea în legalitate”, a declarat vicarul administrativ al MMB, părintele Marian Timofte.

 

Slujbe cu improvizaţii

 

Acţiunea în instanţă a venit după ce inclusiv în timpul sărbătorilor pascale preotul nou desemnat în sat nu a putut oficia slujbele religioase cuvenite, fiind nevoit să recurgă la tot felul de improvizaţii pentru a asigura serviciile religioase credincioşilor din sat. Mai mult, toate activităţile legate de sărbătorile pascale au fost oficiate în afara sfântului lăcaş.

„Noi nu mai recunoaştem slujirea lui de preot, iar ceea ce face el acolo din punct de vedere sacramental nu mai are nici o valoare. Este un abuz sub toate aspectele – din punct de vedere sacramental, juridic şi administrativ”, a adăugat părintele vicar Marian Timofte.

 

Fostul preot se consideră nevinovat

 

De partea cealaltă, fostul preot Ioan Ungureanu a acuzat conducerea MMB de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz. El se consideră nevinovat şi spune că nu s-a despărţit în niciun fel de Sfânta Biserică şi că toate deciziile privind caterisirea sa sunt abuzive şi nestatutare. De altfel, el a susţinut de la bun început că se va prezenta în faţa Consistoriului Eparhial „dacă s-ar respecta procedurile şi toate rânduielile”. El a atacat la Curtea de Apel Iaşi, în secţia de contencios administrativ, toate deciziile emise de MMB şi Patriarhia Română prin care s-a dispus caterisirea sa, dosarul fiind încă în faza de verificare preliminară.

 

Conflict izbucnit de la refuzul de a-l pomeni pe ÎPS Teofan

 

Situaţia conflictuală din satul Schit Orăşeni a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...