marți, aprilie 16, 2024
AcasăPrima PaginăVal de ură după crima de la Pacea

Val de ură după crima de la Pacea

Judecătorii botoşăneni au decis ca tânărul acuzat de crima care a zguduit întreaga ţară să petreacă următoarele 30 de zile în arest. Bogdan I., cel care miercuri seară ar fi ucis-o pe Petronela Mihalachi cu peste 30 de lovituri de cuţit, a fost prezentat în faţa magistraţilor joi seară, el recunoscându-şi imediat fapta în faţa anchetatorilor.

Întâmplarea tragică, care a şocat prin prisma cruzimii cu care a fost săvârşită, a stârnit un val de reacţii la fel de grave, care arată gradul de violenţă şi frustrare care zace în foarte mulţi dintre tineri şi în societate, în general. Comentariile au venit după ce s-a aflat că tânărul şi-ar fi pierdut minţile şi ar fi ucis-o pe Petronela după ce aceasta ar fi făcut un comentariu nepotrivit la adresa iubitei agresorului, moment în care acesta a tăbărât cu cuţitul asupra fetei, înjunghiind-o în neştire.

„Mai multă instigare la crimă, viol, sinucidere şi ură per total nu cred ca mi-a fost dat să văd în 20 de ani de activitate. Un val de agresiuni verbale şi ameninţări stârnite de un fapt la fel de violent şi, din păcate, oamenii arată încă o dată, dacă mai era nevoie, care este nivelul real de compasiune”, a spus un psiholog botoşănean.

 

Prietena ucigaşului a ajuns la psihiatrie

 

Drept dovadă pentru această observaţie stau miile de comentarii pline de ură şi violenţă de pe pagina de socializare a tânărului acuzat de omor, îndreptate atât către el, cât şi către prietena lui Mihaela. Fata, care era cazată într-un centru de plasament, a fost internată de şefii DGASPC la secţia de Neuropsihiatrie infantilă, pe fondul labilităţii psihice în care se afla, dar şi pentru a o proteja de valul de ură stârnit pe Internet la adresa ei.

 

„Tipa a ucis-o şi o să se dovedească asta”

 

O paralelă, deşi rece, doar în cifre, pune în lumină cel mai bine gradul de compasiune al oamenilor cu ura de care sunt capabili: pagina de socializare a fetei ucise, care a fost declarată „In memoriam”, aduna ieri mai puţin de 250 de comentarii prin care apropiaţi sau străini mişcaţi de ceea ce s-a întâmplat îşi trimiteau condoleanţele familiei îndurerate şi apropiaţilor fetei.

Pagina de socializare a tânărului care a comis crima era ieri plină cu peste 2.200 de comentarii adunate în mai puţin de 48 de ore, în 90% din cazuri acestea cuprinzând ameninţări la adresa lui sau a prietenei lui, a cărei pagina a fost închisă.

 „Cu ce sunt mai buni aceşti tineri, care instigă la ură, crimă sau sinucidere, decât cel pe care îl acuză?”, se întreabă psihologul botoşănean.

Alţi tineri, prieteni comuni de-ai celor doi, se trezesc cu ameninţări pentru simplul fapt că sunt prieteni cu cei implicaţi. „Mă trezesc dimineaţa cu mesaje de genu «Îl ai pe criminal la prieteni», la care eu răspund «Criminali sunteţi voi, cei ce vă luaţi de Mimi (n.r.,prietena băiatului acuzat de crimă) şi o faceţi în tot felul, criminali de suflete»”, este un alt comentariu de pe pagina de socializare.

 

Petiţie pentru condamnarea pe viaţă

 

Pe site-ul www.petitieonline.com a fost lansată şi o petiţie pentru „Condamnarea pe viaţă a ucigaşului Bogdan Ionel”, care în doar câteva ore a strâns peste 2.000 de semnături, fiind a doua cea mai semnată petiţie în ultimele 30 de zile.

 

Marş impresionant împotriva violenţei

 

Colegii de şcoală ai Petronelei, care era elevă la Colegiul Economic, au decis să tragă şi ei un semnal de alarmă asupra violenţei şi în special între tineri. Ei au montat pe gardul instituţiei de învăţământ mesaje anti-violenţă, pentru a atrage atenţia autorităţilor şi pentru a arăta cât de vulnerabili sunt tinerii aflaţi la vârsta adolescenţei.

Aseară, ei s-au adunat în faţa şcolii şi au pornit într-un marş prin oraş.

Trupul neînsufleţit al Petronelei a fost depun la Ştefăneşti, localitatea natală a fetei, iar aseară colegii acesteia şi directorul Colegiului Economic au participat la priveghi. Înmormântarea va avea loc duminică.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...