vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăRegii heroinei fugăriţi din Botoşani

Regii heroinei fugăriţi din Botoşani

Ani grei de închisoare pentru afacerile cu heroină puse la cale din comuna Curteşti. Trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc, cetăţeanul pakistanez Abdul Aziz Butt, arestat la domiciliu în comuna Curteşti, a fost condamnat definitiv ieri la şapte ani şi patru luni de închisoare cu interzicerea unor drepturi.

La rândul lor, ceilalţi doi suspecţi inculpaţi în dosar, Khush Rang Khan şi Mahmood Asif s-au ales cu pedepse de opt ani şi opt luni închisoare, respectiv şapte ani de detenţie. Sentinţa definitivă a fost pronunţată ieri de Curtea de Apel Iaşi, după un proces care s-a judecat timp de aproape trei ani. Ieri, Abdul Azziz Butt urma să fie ridicat de poliţişti şi încarcerat, complicele lui Mahmood Asif fiind deja după gratii.

În schimb, după executarea pedepselor, cei doi vor fi expulzaţi din România, magistraţii ieşeni dispunând interdicţia de a se afla pe teritoriul României.

 

Cartier general organizat la Botoşani

 

Cei trei sunt bănuiţi că ar fi făcut parte dintr-o grupare internaţională de traficanţi de droguri care a alimentat cu heroină ani la rândul statele din vestul Europei. O parte dintre afaceri au fost perfectate chiar în urma unor întâlniri care au avut loc în comuna Curteşti. Astfel, potrivit documentelor aflate la dosar, timp de câteva luni, cartierul general al traficanţilor a fost în comuna Curteşti, aici fiind puse la cale multe dintre transporturi.

Heroina pleca din Pakistan şi alimenta pieţele de stupefiante din Olanda, Marea Britanie sau chiar Spania. Elementul cheie a fost Abdul Aziz Butt, poreclit „Lala”, stabilit în România în 2012, după ce s-a căsătorit cu o botoşăneancă. Firul evenimentelor a început în ianuarie 2012, când membrii acestei reţele internaţionale de traficanţi de droguri au livrat 245 kilograme heroină în Marea Britanie, transport care a fost interceptat de autorităţi. Drogurile valorau pe piaţă de 49 milioane lire sterline (aproximativ 260 de milioane de lei, peste bugetul anual al judeţului Botoşani, care anul trecut a fost de aproximativ 200 de milioane de lei).

Ulterior, pe 14 mai 2013, autorităţile din Marea Britanie au depistat şi confiscat alte 10 kilograme heroină livrate tot din Pakistan. De asemenea, pe 6 decembrie 2013 autorităţile britanice au confiscat alte aproape 239 kilograme heroină, ascunsă într-un autoturism Jaguar. Investigaţiile de atunci s-au soldat cu arestarea a şapte suspecţi, toţi din Pakistan, însă, cu ocazia interceptărilor realizate de autorităţile britanice s-a ajuns şi la cei trei suspecţi care acţionau din România.

 

Traficanţi din toată Europa veniţi la Curteşti

 

Una dintre întâlnirile care a avut loc la Curteşti s-a consumat pe 20 iulie 2012, când unul dintre marii traficanţi din Marea Britanie, de origine pakistaneză, poreclit „Little T”, a venit din Londra cu avionul pentru a se întâlni cu Abdul Aziz Butt. Ulterior, suspecţii s-au deplasat în mai multe rânduri în Spania şi Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu ceilalţi membri ai reţelei.

O altă întâlnire a avut loc la Curteşti pe 10 octombrie 2012, când Khush Rang Khan a venit cu un avion din Milano (Italia) la discuţii participând un al treilea pakistanez, Hussain B. Ulterior, pe 9 august 2013, în portul olandez Rotterdam, olandezii au confiscat alte 202 kilograme heroină. Avertizate din august 2012 despre activităţile pakistanezilor din Botoşani şi Iaşi (n.r. – unde locuia Mahmood Asif), autorităţile române i-au filat pe suspecţi. Din octombrie 2012 şi până în primăvara lui 2014, Abdul Aziz Butt a avut convorbirile interceptate, a fost filat de SRI, toate persoane cu care intra în contact fiind fotografiate, iar discuţiile înregistrate.

În plus, pe 29 decembrie 2014, în urma schimbului de informaţii dintre autorităţile judiciare olandeze, mascaţii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au descins la Curteşti, la locuinţa lui Lala. Arestat preventiv, Abdul Aziz Butt a stat închis până pe 3 mai 2016, când a fost plasat în arest la domiciliu. Ceilalţi doi suspecţi, Khush Rang Khan şi Mahmood Asif, au fost arestaţi în lipsă, iar pe numele lor au fost emise mandate europene de arestare. Capturat în Statele Unite ale Americii, Mahmood Asif a fost extrădat pe 23 august 2017, când a fost arestat preventiv, de atunci el aflându-se după gratii. Cât îl priveşte pe Khush Rang Khan, acesta ar fi în libertate şi nu a fost localizat. Trimişi în judecată numai pentru livrarea din iulie 2014 din Olanda, cei trei au fost condamnaţi în primă fază de Tribunalul Iaşi, sentinţa fiind menţinută ieri de Curtea de Apel Iaşi. „Nimic nu este adevărat. Este un fals”, a spus în februarie Abdul Aziz Butt, după ce reporterii „Monitorul” au ajuns la domiciliul acestuia.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...