vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăUrgie după ploile şi furtunile de ieri

Urgie după ploile şi furtunile de ieri

Municipiul Botoşani a fost aseară inundat din cauza ploilor torenţiale, mai multe străzi din oraş fiind efectiv înghiţite de apă. Pe Calea Naţională, în zona stadionului apa depăşea nivelul roţilor unei maşini. Circulaţia se desfăşura cu dificultate şi pe bulevardul Mihai Eminescu, unde mai multe fire de înaltă tensiune şi crengi erau căzute din cauza furtunii, dar şi în zona Gării.

Ploile torenţiale de ieri au provocat mai multe inundaţii în judeţ. Precipitaţiile s-au dezlănţuit cu o furie incredibilă, iar şuvoaiele create pe străzi şi de pe versanţi au măturat totul în cale, inundând sute de gospodării. De asemenea, au fost înregistrate mai multe avarii la reţelele de distribuţie a energiei electrice.

La intrarea în Botoşani dinspre Iaşi, la sensul giratoriu de la Lebăda apa atingea la un moment dat aproape jumătate de metru.

Aseară, oamenii sunau în disperare la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în căutare de ajutor. „Sunt probleme peste tot. Sunt inundaţii. Străzile şi drumurile sunt acoperite de apă”, au reuşit să povestească, printre zecile de apeluri, angajaţii de la ISU.

Din cauza problemelor semnalate în mai multe localităţi a fost alertat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar structurile de rezervă de la ISU au fost solicitate să intervină. Totodată, autorităţile urmau să ia legătura cu cei din cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă pentru o primă evaluare a situaţiei şi stabilirea pagubelor.

Informaţiile urmau să fie centralizate de către cei din cadrul CJSU, împreună cu cei de la ISU.

„Până în acest moment (n.r., ora 20) am primit 35 de apeluri pentru a înlătura efectele fenomenelor meteo, cele mai multe din municipiul Botoşani”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Probleme erau şi la Zăiceşti, Cristeşti, Suliţa, Hilişeu Horia, Lunca. „Intervenţiile sunt în dinamică. Primul apel a fost înregistrat la ora 19 şi 12 minute. Oamenii sesizează curţi inundate, copaci doborâţi de vânt”, a adăugat Dorina Lupu.

Tot aseară, din cauza furtunii care a însoţit precipitaţiile abundente, clădirea Direcţiei Muncii a rămas fără acoperiş pe o porţiune foarte mare, învelitoarea din tablă fiind aruncată în parcarea din spatele instituţiei.

 

Meteorologii anunţă în continuare precipitaţii

 

Judeţul Botoşani se află sub cod galben de ploi însemnate cantitativ, avertizarea fiind valabilă până diseară la ora 21.00. Meteorologii spun că astăzi, va ploua pe tot parcursul zilei, fiind posibile furtunile însoţite de fulgere. Cantitatea de precipitaţii va fi de aproximativ 14 litri pe metru pătrat. Temperaturile vor fi cuprinse între 23°C, maxima şi 17°C, minima.

Mâine, ploile vor continua să fie prezente mai ales în prima parte a zilei, cantitatea de precipitaţi ajungând la 13 litri pe metru pătrat. Spre seară, ploile vor fi mai slabe cantitativ, iar vântul va sufla cu o viteză cuprinsă între 25 şi 40 de km pe oră, iar cantitatea de precipitaţii va fi de un litru pe metru pătrat. Maxima zilei va fi de 18°C, iar minima de 12°C.

Duminică temperaturile vor continua să fie sub normalul termic din această perioadă. Astfel cerul va fi în mare parte senin în prima parte a zilei spre seară acesta devenind parţial noros. Vântul va sufla cu intensitate, iar temperaturile vor fi cuprinse între 19°C, maxima şi 9 °C minima.

– Sebastian GHEORGHIU
– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. În loc sa se duca pompierul intr-un loc în care era nevoie de intervenția ISU îl cara în spate pe smecher. Chiar îi plătim pe cei de la ISU Botosani sa-i care în spate pe unii indivizi ca sa nu li se ude încălțămintea? Habar nu au sa gestioneze o situație de criza, sa stabilească care sunt prioritățile, sa intervină acolo unde trebuie nu sa ajungă bataia de joc a unora care îi folosesc pe post de măgăruși.

Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...