spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăMonument unic în Europa lăsat în paragină

Monument unic în Europa lăsat în paragină

O biserică unică în ţară şi poate chiar în lume aşteaptă un miracol pentru a fi salvată de la degradare. Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a devenit un simbol al comunei Hilişeu Horia şi nu numai, acesta fiind singurul lăcaş de cult creştin ortodox şi catolic din Europa.

„Este o biserică cum nicăieri în lume nu mai există. Şi nu spun asta pentru că e aici, în satul nostru. Am auzit oameni veniţi din alte oraşe care spuneau asta. Pentru noi, sfântul lăcaş este o binecuvântare de la Dumnezeu. Eu de fiecare dată când sunt tristă şi amărâtă şi am nevoie de linişte sufletească mă duc la biserică. Nu se mai ţin slujbe, dar eu mă rog în faţa Mântuitorului şi a Sfinţilor Apostoli şi mă liniştesc”, a spus o bătrână din satul Hilişeu.

Din cauza degradării, în acest sfânt lăcaş se oficiază doar două slujbe pe an, iar atunci biserica devine neîncăpătoare. Prima slujbă se oficiază la 21 mai, ziua în care a fost sfinţită acum mai bine de 200 de ani, şi pe 15 august, la hramul bisericii. Construită din lemn, biserica este străjuită de statui în mărime naturală ce-i întruchipează pe Mântuitorul Iisus Hristos şi cei 12 apostoli.

 

Speranţe puse în banii europeni

 

Din păcate, frumuseţea şi unicitatea bisericii nu i-au determinat pe mai marii ţării să îi acorde mai multă atenţie, iar trecerea timpului şi intemperiile vremii şi-au pus amprenta asupra acesteia. Zidurile ce străjuiesc biserica sunt scorojite, iar din cauza alunecărilor de teren din zonă statuile erau pe punctul de a se prăbuşi.

„În fiecare an, de şase ani, s-a intervenit cu sume, cât s-a putut, pentru a opri gradul de degradare. Dar sumele au fost modice de fiecare dată. Cele mai mari speranţe le avem acum, cu un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro pe o linie de finanţare transfrontalieră România-Moldova”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia.

 

Monument construit în urmă cu 200 de ani

 

Biserica jumătate ortodoxă, jumătate catolică a început să fie ridicată în anul 1802 de către boierul Vasile Curt. Construit din lemn, lăcaşul de cult ortodox cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se află astăzi în mijlocul complexului.

Ulterior, în anul 1.832, biserica din lemn se îmbogăţeşte cu o fastuoasă clopotniţă catolică, cu un zid de aceeaşi factură şi 13 statui baroce. Cel care a ordonat modificările în 1832 a fost chiar fiul boierului, Alecu Curt.

Legenda locului spune că a făcut toate acestea din iubire pentru o femeie. Mai precis pentru tânăra lui soţie, Ana Curt. Povestea spune că abia se căsătorise cu ea şi era foarte îndrăgostit de tânăra de origine bistriţeană. Ana Berneasca era însă catolică, în timp ce Alecu era ortodox.

Astfel, biserica a devenit un simbol ce demonstrează că iubirea uneşte până şi religiile. Legenda spune că biserica ortodoxă era reprezentantă de Alecu, iar Ana Curt era zidul şi clopotniţa catolică. De altfel în curtea bisericii au fost îngropaţi cei doi soţi.

 

Lăcaş ignorat de autorităţi

 

Degradarea bisericii a început în perioada comunistă, când autorităţile au încetat să se mai îngrijească de acest monument arhitectonic unic în Europa.

Nici după 1990 autorităţile centrale nu s-au sinchisit însă să o ajute. Nici măcar să o promoveze Astfel, turiştii care o vizitează fascinaţi au auzit despre ea de la oamenii care au descoperit-o întâmplător. Primarii comunei s-au străduit an de an să o repare, fără prea mari reuşite, la fel cum au încercat şi să introducă biserica unică în lume în circuitele turistice.

 

– Tudor CHIRIAC

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...