sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţist pus la plată de un subaltern

Poliţist pus la plată de un subaltern

Din cauza unei ieşiri violente, un poliţist botoşănean va trebui să-i plătească daune unui subaltern. Ba mai mult, ofiţerul a fost amendat administrativ cu 1.000 de lei. Este cazul fostului şef al Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Flămânzi, inspectorul principal Mihai Cliveţ, trimis în judecată pentru purtare abuzivă. După un proces care a durat aproape doi ani şi jumătate, Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea acestuia, pe motiv că faptele comise nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. În schimb, pentru modul în care s-a comportat, magistraţii i-au aplicat o amendă administrativă şi au decis ca ofiţerul să-i plătească subalternului daune morale în valoare de 3.000 de lei.

Sentinţa este definitivă.

 

Scandal pornit din cauza unui mandat de aducere

 

Potrivit rechizitoriului, pe 23 august 2013, şeful Poliţiei Flămânzi i-a repartizat unui agent din Formaţiunea Ordine Publică-Proximitate un mandat de aducere emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, care urma să fie pus în executare la data de 30 august 2013, dar ulterior agentul a solicitat reprogramarea serviciului, întrucât trebuia să meargă cu fetiţa la un spital din Bucureşti, unde programarea fusese făcută în urmă cu un an. Doar că agentul a omis atunci să predea mandatul de aducere.

Cu o zi înainte de termen, poliţistul a mers la serviciu şi a predat documentul şefului său, inspectorul principal Mihai Cliveţ, care l-a luat la rost. Astfel, potrivit rechizitoriului, şeful Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Flămânzi i-ar fi adresat agentului cuvinte jignitoare, după care a deschis uşa biroului, l-a prins pe subaltern de umăr şi l-a împins cu putere afară, agentul bruscat împiedicându-se de prag. După acest episod, agentul s-a dus spre biroul său, dar Mihai Cliveţ a mers în urma lui continuând să-i adreseze cuvinte jignitoare de faţă cu ceilalţi colegi.

Scandalul nu a fost trecut cu vederea, iar agentul a mers la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, raportând incidentul, conducerea IPJ declanşând procedura de cercetare prealabilă împotriva lui Mihai Cliveţ. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor, ofiţerul fiind trimis în judecată pentru purtare abuzivă.

În timpul procesului, fostul şef  al Secţiei de poliţie Flămânzi s-a apărat susţinând că accesul de furie ar fi fost determinat de faptul că agentul nu ar fi îndeplinit nici o procedură în ce priveşte punerea în executare a mandatului, însă subalternul a făcut dovada că întocmise actele procedurale şi rămăsese doar ca mandatul să fie pus în executare.

Totuşi, magistraţii Judecătoriei Botoşani au apreciat că probatoriul administrat nu a dovedit că faptele întrunesc elementele constitutive ale laturii obiective ale infracţiunii de purtare abuzivă şi prin urmare ofiţerul a fost achitat.

A urmat apelul, iar Curtea de Apel a menţinut joi achitarea, dar pe un alt temei, apreciind că ofiţerul trebuie să plătească pentru comportamentul său.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...