Poliţist pus la plată de un subaltern

0

Din cauza unei ieşiri violente, un poliţist botoşănean va trebui să-i plătească daune unui subaltern. Ba mai mult, ofiţerul a fost amendat administrativ cu 1.000 de lei. Este cazul fostului şef al Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Flămânzi, inspectorul principal Mihai Cliveţ, trimis în judecată pentru purtare abuzivă. După un proces care a durat aproape doi ani şi jumătate, Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea acestuia, pe motiv că faptele comise nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. În schimb, pentru modul în care s-a comportat, magistraţii i-au aplicat o amendă administrativă şi au decis ca ofiţerul să-i plătească subalternului daune morale în valoare de 3.000 de lei.

Sentinţa este definitivă.

 

Scandal pornit din cauza unui mandat de aducere

 

Potrivit rechizitoriului, pe 23 august 2013, şeful Poliţiei Flămânzi i-a repartizat unui agent din Formaţiunea Ordine Publică-Proximitate un mandat de aducere emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, care urma să fie pus în executare la data de 30 august 2013, dar ulterior agentul a solicitat reprogramarea serviciului, întrucât trebuia să meargă cu fetiţa la un spital din Bucureşti, unde programarea fusese făcută în urmă cu un an. Doar că agentul a omis atunci să predea mandatul de aducere.

Cu o zi înainte de termen, poliţistul a mers la serviciu şi a predat documentul şefului său, inspectorul principal Mihai Cliveţ, care l-a luat la rost. Astfel, potrivit rechizitoriului, şeful Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Flămânzi i-ar fi adresat agentului cuvinte jignitoare, după care a deschis uşa biroului, l-a prins pe subaltern de umăr şi l-a împins cu putere afară, agentul bruscat împiedicându-se de prag. După acest episod, agentul s-a dus spre biroul său, dar Mihai Cliveţ a mers în urma lui continuând să-i adreseze cuvinte jignitoare de faţă cu ceilalţi colegi.

Scandalul nu a fost trecut cu vederea, iar agentul a mers la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, raportând incidentul, conducerea IPJ declanşând procedura de cercetare prealabilă împotriva lui Mihai Cliveţ. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor, ofiţerul fiind trimis în judecată pentru purtare abuzivă.

În timpul procesului, fostul şef  al Secţiei de poliţie Flămânzi s-a apărat susţinând că accesul de furie ar fi fost determinat de faptul că agentul nu ar fi îndeplinit nici o procedură în ce priveşte punerea în executare a mandatului, însă subalternul a făcut dovada că întocmise actele procedurale şi rămăsese doar ca mandatul să fie pus în executare.

Totuşi, magistraţii Judecătoriei Botoşani au apreciat că probatoriul administrat nu a dovedit că faptele întrunesc elementele constitutive ale laturii obiective ale infracţiunii de purtare abuzivă şi prin urmare ofiţerul a fost achitat.

A urmat apelul, iar Curtea de Apel a menţinut joi achitarea, dar pe un alt temei, apreciind că ofiţerul trebuie să plătească pentru comportamentul său.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

+0 -0
se încarcă...