spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăRujeola face ravagii

Rujeola face ravagii

La exact o lună de la precedentul record nedorit, Institutul Naţional de Sănătate Publică a pus din nou Botoşaniul pe primul loc la raportarea săptămânală privind îmbolnăvirile cu rujeolă. „64 de noi cazuri au fost raportate în săptămâna 2.07-6.07.2018 în judeţul Botoşani, dintr-un total de 208 cazuri”, se arată în raportarea celor de la Bucureşti.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, se aşteaptă la o diminuare a numărului de îmbolnăviri cu rujeolă în perioada următoare. Aceştia spun că cele mai multe dintre cazuri sunt în continuarea unor focare vechi, la Botoşani şi Balta Arsă, care sunt cu greu lichidate pentru că părinţii sunt în continuare reticenţi la vaccinare şi nu există nici o metodă de obligativitate. „Noi dorim să nu apară noi cazuri, dar depinde şi cât de receptivi sunt părinţii la a-şi duce copii să-i vaccineze”, a precizat medicul Irina Alecu, epidemiolog şef al DSP Botoşani.

În urmă cu o săptămână, prefectul judeţului, Dan Şlincu, a cerut reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică o implicare mai mare în derularea campaniei de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei. Şlincu a cerut ca această campanie de informare a populaţiei asupra riscurilor nevaccinării copiilor să aibă loc din poartă în poartă. Asta după ce directorul DSP Botoşani, Teodor Ferariu, a spus că mulţi dintre părinţi refuză, în continuare, vaccinarea copiilor şi că gradul de acoperire cu vaccin este undeva la 50%. „Noi suntem într-o continuă campanie de informare folosindu-ne de asistenţii comunitari, medicii de familie, dar părinţii refuză vaccinare. Va trebui să încercăm încă o dată. Părinţii nu înţeleg că pot apărea complicaţii”, a spus directorul DSP Botoşani.

„Vă rog să analizaţi posibilitatea să vedeţi cum vă putem ajuta, noi, Instituţia Prefectului, celelalte instituţii publice deconcentrate, autorităţile publice locale, să facem o campanie la nivel de judeţ de conştientizare a părinţilor asupra riscurilor la care îşi supun copiii”, a avertizat prefectul.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

 

Zeci de decese la nivel naţional

 

De la începutul anului au fost raportate peste 250 de cazuri de rujeolă în judeţul Botoşani şi două decese, iar în România peste 14.500 de cazuri şi 59 de decese.

La Botoşani două cazuri infecţioase s-au soldat cu deces, din păcate ambele la copii şi ambele în spitalele din Iaşi. Primul caz a fost al unul băieţel de un an, iar al doilea a fost înregistrat chiar luna trecută, când o fetiţă de 11 luni a decedat în spitalul din Iaşi, după ce a stat internată câteva săptămâni în stare gravă. Aceasta nu fusese vaccinată şi se pare că a luat boala de la fratele ei, nici el nefiind vaccinat.

La nivel naţional dintre cele 59 de persoane ucise de rujeolă, patru sunt adulţi cu vârste între 27 şi 39 de ani, trei sunt adolescenţi între nouă şi 17 ani, 18 sunt copii între un an şi nouă ani, iar restul de 34 sunt copii sub un an. Dintre aceştia doar într-un singur caz pacientul a fost vaccinat ROR, însă suferea de alte afecţiuni severe.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...