vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăProbleme mari pentru producătorii de usturoi

Probleme mari pentru producătorii de usturoi

Producătorii de usturoi din zona Copălău, împreună cu alţi cultivatori din judeţ s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Direcţiei de Agricultură, cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, dar şi cu senatorul Lucian Trufin. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute problemele cu care se confruntă cultivatorii de usturoi.

Potrivit primarului din Copălău, care este de altfel şi producător de usturoi una dintre principalele probleme cu care se confruntă oamenii o reprezintă lipsa unor subvenţii din partea statului. „Producţia de usturoi este în creştere, dar problema este că nu suntem ajutaţi financiar”, a declarat Ciprian Ivanov, care a adăugat că a făcut demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a obţine o formă de sprijin. „Încercăm să obţinem un sprijin de la 30, 50 de ari în sus. E o cultură destul de costisitoare. Înfiinţarea unui hectar de usturoi duce undeva la 30.000-40.000 lei”, a adăugat primarul.

O altă problemă o reprezintă lipsa forţei de muncă, tinerii preferând să muncească în străinătate decât să cultive usturoi. De acest lucru se plânge Ioan Mânzat, un localnic în vârstă de 72 de ani care spune că anul acesta a avut o producţie de două tone de usturoi, dar ar fi dorit să cultive o suprafaţă mult mai mare. „Dacă nu ar fi usturoiul, noi în Copălău am fi la pământ. Copiii sunt duşi în străinătate, noi bătrânii mai producem. Puţini tineri au mai rămas, nu găseşti braţe de muncă. Trebuie să plăteşti 70-80 lei la zi, cafea, băutură. Pui cât poţi lucra”, a spus Ioan  Mânzat.

Prezent în cadrul întâlnirii, senatorul Lucian Trufin a declarat că o soluţie la îndemâna producătorilor ar fi crearea unei cooperative prin care aceştia să acceseze fonduri pentru investiţii. Acesta a oferit drept exemplu Cooperativa Legumele Săvinenilor, care a fost înfiinţată anul trecut şi cu ajutorul căreia agricultorii din zonă au obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 100.000 de euro. „Dacă vindeţi prin cooperativă, obţineţi facilităţi fiscale. Puteţi să achiziţionaţi utilaje, fără să plătiţi taxe vamale. Puteţi beneficia de fonduri europene pentru dezvoltare. Sunt fonduri europene dedicate doar cooperativelor”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

 

Demersuri pentru protejarea usturoiului de Copălău în UE

 

Autorităţile locale din comuna Copălău au demarat înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană. Primarul localităţii, Ciprian Ivanov, susţine că usturoiul produs de localnicii din Copălău este unic în Europa prin proprietăţile sale şi, din acest motiv, trebuie protejat.

O treime dintre localnici se ocupă cu producerea şi comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulţi şi unica sursă de venit. Ciprian Ivanov spune că în cel puţin 400 de gospodării din totalul celor 1.400 se întâlneşte celebrul usturoi.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...