Chirurgie cu flexul la 90 de ani

Un bătrân din judeţ a reuşit să lase cadrele medicale fără replică în momentul în care a ajuns ieri la spital după ce a încercat să îşi taie un neg cu flexul. Şi nu oriunde, ci în zona gâtului. Norocul a făcut ca totul să nu se transforme într-o tragedie, bărbatul fiind oprit la timp, alegându-se doar cu o plagă superficială.

Acesta a fost adus la spital de un echipaj de la Ambulanţă, iar iniţial cadrele medicale de la spital au crezut că era vorba de o plagă accidentală, însă nu mică le-a fost mirarea când bătrânul, extrem de sigur pe el, i-a corectat pe cei din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi le-a spus că a încercat să se opereze singur.

„Pacientul prezenta o plagă tăiată superficială la nivel submandibular. Era stabil şi în afara oricărui pericol şi a spus că s-a enervat şi a încercat să îşi scoată negul prin acel procedeu periculos”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD. Acesta a fost examinat chirurgical, însă nu prezenta niciun pericol şi după ce i-a fost toaletată rana a fost externat cu sfatul ca pe viitor să încerce să apeleze la medici pentru situaţii de acest fel.

 

Cazuri grave din cauza medicinii alternative

 

Cazul nu este, din păcate, unul singular. De multe ori pacienţi ajung la spital în stare foarte gravă după ce încearcă să se trateze singuri. Unul din cazurile care i-a şocat pe medici a fost al unui bărbat de 43 de ani, din Copălău, care a ajuns în stare critică la spital, după ce a vrut să îşi rezolve singur o problemă intimă. Acesta nu mai urina de câteva zile şi, în loc să meargă la medic pentru tratament, el a decis să-şi introducă un furtun de la vin în penis, crezând că aşa se procedează şi în cazul celor care folosesc sonda. A început să sângereze puternic şi a solicitat sprijinul cadrelor medicale de la Ambulanţă.

La fel a păţit şi un bărbat de 41 de ani, care a încercat să îşi trateze o fractură cu miere de albine, iar după ce a fost înţepat de o albină în acel loc, a pus chişleac. „Pacientul s-a prezentat la Urgenţe, a fost internat şi deja operat, fiind cu stare septică”, a precizat atunci doctorul Tatiana Trofin, medicul şef al Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Medicii botoşăneni spun că numărul cazurilor de acest fel este destul de ridicat, iar, surprinzător, pacienţii care recurg la aşa-zisele leacuri „băbeşti”, nu se apropie deloc de vârsta a treia. „Se pare că educaţia sanitară le lipseşte celor mai tineri, nu celor în vârstă”, a concluzionat un medic specialist din cadrul UPU-SMURD.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!