Record de făcut copii la 15 ani

0
The social problem. A young pregnant woman unhappy with the test that he wants to have an abortion

O tânără din judeţul Botoşani a reuşit însă să îi lase fără replică pe medicii obstetricieni. În vârstă de 15 ani, fata a dat deja naştere la doi copii, al doilea în luna februarie a acestui an. În urmă cu câteva zile s-a prezentat la Maternitate pentru un control, acuzând că nu se simţea bine şi prezenta greţuri. La un control amănunţit, medicii au descoperit cu surprindere că fata este însărcinată în săptămâna a opta, astfel că sunt toate şansele ca în 2018 să nască din nou şi să devină mamă de două ori în acelaşi an. Situaţia ei, dar şi a altor peste 100 de fete din judeţ, au atras atenţia tuturor asociaţiilor de profil din ţară, pentru că, într-o societate tot mai dominată de sex, zeci de copile devin femei prea devreme. Astzfel, zeci de adolescente îşi încep viaţa sexuală de la 12-13 ani, iar unele rămân însărcinate. În acest an, peste 50 de minore au devenit deja mame şi, de la lecţiile la şcoală au ajuns să înveţe să schimbe scutece, să-şi hrănească pruncii şi să-i educe.

 

Botoşaniul conduce în topul copiilor cu copii

 

Medicii de la Maternitatea Botoşani şi reprezentanţii Salvaţii Copiii România trag un semnal de alarmă în privinţa numărului copiilor născuţi de mame minore, care este în creştere la nivelul judeţului. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent 55 de copile au născut copii, dintre care o fetiţă de 14 ani, 15 copile de 15 ani, 17 de 16 ani şi 22 minore de 17 ani.

Asociaţia „Salvaţi copiii” a organizat, ieri, o întâlnire cu factorii responsabili la nivelul judeţului pentru a găsi soluţii în cazul fenomenului copiilor cu copii. Astfel, potrivit statisticilor la nivel european, România mai este întrecută doar de Bulgaria şi Georgia ca număr de mame minore, însă la o foarte mică distanţă.

Şi mai îngrijorător este că dacă media mamelor minore din numărul total la nivel naţional este de 4,6%, la Botoşani această valoare se apropie de 5%, anul trecut fiind un record în acest sens, iar trendul este crescător.

 

Impact devastator pentru mamele minore

 

Medicii spun că o sarcină la o vârstă fragedă are impact devastator. Copila iese din cercul ei de prieteni şi se trezeşte peste noapte mamă.

Mamele minore, împreună cu bebeluşii, au două şanse: una este să ajungă într-un centru de plasament. În al doilea caz, dacă părinţii mamei minore depun o cerere şi declară că vor avea grijă atât de mama minoră, cât şi de nou-născut, şi se constată că nu sunt alte pericole, atunci mama şi copilul pot rămâne în familie. Multe dintre adolescente însă nu se reintegrează în familie şi au de înfruntat nenumărate obstacole sociale.

 

Nivel scăzut de educaţie în rândul mămicilor adolescente

 

Şeful secţiei Neonatologie susţine că în 2017 au fost 120 de mame minore. „Avem cazuri de fetiţe care au devenit mămici prea devreme: la 16 ani, la 14 ani şi destul de multe la 15 ani, cu o pondere în creştere. Am avut o mamă de 14 ani care a născut un copil de 1.700 grame, un copil cu asemenea greutate la naştere este greu de îngrijit, inclusiv pentru o mamă mai matură în ceea ce priveşte îngrijirea copilului. În 2017, doar zece sarcini au fost monitorizate în cazul celor 120 de copile”, a menţionat medicul specialist Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani. De altfel, aceasta a mai făcut o observaţie extrem de îngrijorătoare, şi anume nivelul de educaţie al tinerelor mămici. Astfel, 85 din cele 120 de copile care au născut au terminat doar opt clase.

„Trei din aceste mame nu aveau nici o oră de studiu. Două aveau doar două clase, două trei clase, iar alte două cinci clase de studiu”, a spus medicul Carmen Zaboloteanu. Din acest motiv, medicii botoşăneni sunt de părere că trebuie să se acţioneze mai mult pe educaţie, pe mai multe căi, de aceeaşi părere fiind şi deputatul Tamara Ciofu, care a luat parte la prezentarea celor de la Salvaţi Copiii.

„E nevoie ca educaţia să ajungă şi la cei care cred că nu mai au nevoie de educaţie, respectiv părinţi, bunici, aparţinători”, a spus medicul Tamara Ciofu.

 

Propuneri aberante în privinţa educaţiei sexuale

 

Pentru a pune frâu educaţiei sexuale, un grup de parlamentari a făcut o lege care prevede închisoare până la doi ani pentru profesorii care predau cursuri de educaţie sexuală fără acordul părinţilor. Aceasta a trecut tacit de Senat (dar nu se poate aplica până nu trece de Camera Deputaţilor şi nu o promulgă preşedintele), iar consecinţa lipsei normelor care să includă educaţia sexuală în programa şcolară este că România are cele mai multe mame adolescente din Europa. 9.282 de minore au născut în 2016, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. Anual, româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.

 

 

– Tudor CHIRIAC

Dr. Tamara Ciofu – deputat

Dr. Carmen Zaboloteanu – medic șef Neonatologie

 

+0 -0
se încarcă...