spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăMedalii aduse cu barca

Medalii aduse cu barca

Performanţă de excepţie pentru canotajul botoşănean la ediţia din acest an a Campionatului European de seniori care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Glasgow, în Scoţia. Cei trei sportivi descoperiţi şi crescuţi la CS Botoşani de Elena Iacob şi soţii Iulia şi George Bulie se întorc acasă cu trei medalii, două de aur şi una de argint.

Victorie frumoasă la patru rame

Cea mai frumoasă victorie a zilei a fost obţinută de echipajul masculin de patru rame, format din Mihăiţă Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu şi Ciprian Huc. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât canotorii români au cucerit, în urmă cu doar o săptămână, aurul la Campionatul Mondial de tineret disputat la Poznań (Polonia). La Glasgow, cei patru băieţi au fost o idee mai lenţi, terminând cursa cu patru secunde mai târziu decât la întrecerea mondială de la Poznań. Dar asta nu i-a împiedicat să ia şi aurul european de seniori. „Îi felicit şi mă bucur foarte mult pentru Ciprian Huc. El demonstrează că va avea un cuvânt de spus în acest sport. De fapt toţi băieţii au fost extraordinari. Ei şi-au propus să doboare recordul mondial de tineret, iar asta îi motivează tot mai mult de la cursă la cursă. Au un an foarte bun, iar acest lucru spune mult despre pregătirea pe care au făcut-o în ultimii ani”, a declarat Iulia Bulie, antrenorul care l-a descoperit şi i-a îndrumat primii paşi în canotaj.

8+1 nu renunţă la supremaţie

Şi Viviana Bejinariu se întoarce în ţară cu o medalie de aur. Deşi este încă foarte tânără, sportiva descoperită de Elena Iacob a devenit o veterană a echipajului de 8+1 după valul de retrageri ce a lovit barca românească după Campionatul Mondial de anul trecut. Deşi mulţi adversari se aşteptau ca România să resimtă un recul, antrenorul Mircea Roman a găsit din nou reţeta miraculoasă şi a alcătuit o nouă barcă triumfătoare. Alături de Viviana Bejinariu au mai tras: Ioana Vrînceanu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea. Româncele au fost cronometrate cu timpul de şase ore, opt minute şi 980 de miimi, devansând echipajele din Marea Britanie şi Olanda cu aproape două secunde.

Hegheş confirmă

Mădălina Hegheş, o altă sportivă descoperită de Elena Iacob, a cucerit o medalie de argint în proba de patru rame. De remarcat că trei fete din barcă, Mădălina Hegheş, Mădălina Caşu şi Roxana Paraşcanu au fost medaliate cu argint la Mondialele de tineret din urmă cu o săptămână. La Europeanul de seniori, „tricolorele” au condus până aproape de final, când Rusia a sprintat decisiv, fiind nevoite să se mulţumească cu medalia de argint. „Mădălina Hegheş este o sportivă pe care am «moştenit-o» de la doamna Elena Iacob. Faptul că împreună cu alte două colege au luat argintul mondial de tineret le-a dat curaj şi la Europenele de seniori, unde un pic a lipsit să cucerească aurul. Rezultatul lor este însă foarte bun şi au tot timpul în faţă pentru a aduce multe alte medalii strălucitoare României, pentru că talentul şi munca pe care o depun le recomandă”, a declarat Iulia Bulie.

România, locul 1 pe naţiuni

Delegaţia României a făcut un Campionat European de seniori de excepţie. Pe lângă medaliile cucerite de echipajele din care au făcut parte şi botoşăneni, românii au mai câştigat încă patru medalii: una de aur, una de argint şi două de bronz.

Medalia de aur a fost cucerită de echipajul feminin de dublu rame, alcătuit din Mădălina Bereş şi Denisa Tîlvescu. Ele au câştigat cursa cu timpul de şapte minute, 15 secunde şi 530 de miimi, fiind urmate la aproape două secunde de echipajele Olandei şi Italiei. De remarcat că Mădălina Bereş şi Denisa Tîlvescu au cucerit aurul şi cu barca de 8+1.

O medalie de argint cu o mare încărcătură este cea cucerită în proba de dublu vâsle de echipajul Ioan Prundeanu – Marian Enache. Ultimul şi-a făcut un frumos cadou de ziua sa, ieri împlinind 23 de ani. Prin medalia de argint de la Europene, cei doi au reuşit o premieră pentru România, iar cu timpul de şase minute, zece secunde şi 710 miimi au îmbunătăţit recordul naţional, pe care tot ei îl deţineau. Prundeanu şi Enache au fost depăşiţi de echipajul francez cu doar 500 de miimi de secundă, în schimb au trecut linia de sosire în faţa Marii Britanii cu 130 de miimi mai repede.

Un rezultat remarcabil a obţinut şi echipajul masculin de dublu rame, format din Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă. Ei au terminat cursa pe locul trei după echipajele Croaţiei şi Franţei. Tot bronz a cucerit şi barca masculină de 8+1, în componenţa Vlad-Dragoş Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei şi Adrian Munteanu. Pe primele locuri au fost Germania şi Olanda.

Un alt echipaj românesc, cel feminin la dublu vâsle, categorie uşoară format din Gianina Beleagă şi Ionela Cozmiuc, a încheiat pe locul 4, după Olanda, Polonia şi Elveţia, în timp ce barca feminină de patru vâsle (Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Paşcanu, Simona Radiş), a ocupat locul 5. Pe primul loc a terminat Polonia, iar podiumul a fost completat de Ucraina şi Olanda.

Cu cele şapte medalii, trei de aur, două de argint şi două de bronz, România a terminat Campionatul European de la Glasgow pe primul loc pe naţiuni, devansând Franţa (2-2-1), Italia (2-1-3), Elveţia (2-0-2) şi Norvegia (2-0-0).

Elisabeta Lipă: „Mă simt cu adevărat mândră”

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj (FRC), Elisabeta Lipă, a avut doar cuvinte de laudă şi felicitări la adresa sportivilor care au reprezentat România în întrecerea de la Glasgow. „Mă simt cu adevărat mândră de canotorii şi canotoarele din România, care, într-o zi de august, au adus soare în sufletele noastre, ale tuturor românilor, cucerind superbe medalii la Campionatele Europene pentru seniori de la Glasgow. Acolo, sub privirile întregului continent, ei au arătat că ştiu să îşi respecte munca, să îşi iubească tricolorul şi să dea totul pentru onoare şi pentru ţara lor… Îi felicit din toată inima şi le transmit ceea ce am simţit când am ascultat imnul României răsunând la Glasgow: că sunt foarte mândră de ei, de toţi. Graţie vouă, România este pe locul 1 între naţiunile Europei”, afirmă preşedinta FRC.

 

– Marius ILINCARU
– Cristian PRISACARIU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...