spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăDosar penal după o bătaie cu angajatul

Dosar penal după o bătaie cu angajatul

Scene violente au avut loc pe un imaş de lângă Săveni, unde un bărbat nemulţumit de atitudinea ciobanului pe care îl angajase şi plătise să aibă grijă de o turmă de oi a tăbărât pe acesta, lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele. Ciobanul s-a ales cu multiple traumatisme, iar după bătaia încasată a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia forţelor de ordine. Un echipaj de jandarmi a ajuns în scurt timp pe imaş, însă nu l-a mai găsit decât pe cioban, care era plin de vânătăi şi de sânge.

În schimb, agresorul plecase acasă, dar jandarmii s-au dus după el. În urma întâmplării violente, bătăuşul s-a ales cu un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire şi alte violenţe, iar ciobanul a fost transportat la Spitalul Săveni, pentru îngrijiri medicale.

Investigaţiile efectuate de jandarmi au scos la iveală că ieşirea violentă a avut loc după ce proprietarul oilor îi plătise ciobanului un avans destul de consistent pentru serviciile prestate, iar acesta din urmă a preferat să cheltuiască banii pe băutură, lăsând animalele de izbelişte. Orbit de furie, proprietarul oilor şi-a ieşit din fire şi ar fi încercat să-i aplice o corecţie ciobanului, doar că incidentul a ajuns acum şi în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni.

Cazuri similare încheiat tragic

Agresiunea vine la numai câteva zile după o altă grozăvie petrecută tot între ciobani, la o stână din apropierea satului Dracşani (Suliţa), unde un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost ucis chiar de cel care urma să-i fie ginere. Nemulţumit că era mereu apostrofat şi că nimic din ce făcea nu era bun, un cioban în vârstă de 42 de ani a răbufnit violent şi l-a ucis pe proprietarul stânei, tăindu-i gâtul cu un cuţit.

Ancheta a scos la iveală că omorul a avut loc pe fondul unor conflicte mai vechi şi după ce bărbaţii s-ar fi certat chiar în ziua crimei. Iar cazul nu este singular.

În aprilie 2017, un tânăr în vârstă de 26 de ani, care abia se angajase la o fermă de vaci din comuna Răuseni, a fost ucis în bătaie de doi adolescenţi, colegi de-ai lui. După ce l-au umplut de sânge, agresorii l-au dus într-o colibă, unde l-au închis. Ulterior, ei au revenit şi au continuat să-l bată, până când tânărul nu a mai mişcat. Abia când au văzut că acesta nu mai suflă, cei doi adolescenţi au realizat ce au făcut şi au încercat să scape de cadavru. Astfel, trupul neînsufleţit a fost pus într-un faeton şi transportat până pe imaşul comunei Hlipiceni, unde l-au abandonat.

Anchetatorii au spus atunci că cel ucis abia se angajase la fermă, iar cei doi adolescenţi nu îl prea agreau şi au încercat să-i aplice un fel de „lecţie”.

O altă „lecţie” mortală a avut loc în septembrie 2015, la o stână de lângă satul Cucorăni (comuna Mihai Eminescu). Întrucât activităţile specifice necesitau prezenţa unui număr mai mare de ciobani, pe 26 septembrie 2015, proprietarul stânei, Vasile B., s-a înţeles cu un localnic să-l ajute la treabă şi chiar în aceeaşi zi l-a adus la muncă. Băut, Aurel Şuşter, în vârstă de 55 de ani, a dormit însă până la sfârşitul zilei într-o căbănuţă amplasată pe imaş, în apropierea ocolului în care erau ţinute oile. A doua zi, când s-a trezit, a băut o cafea şi o cană cu lapte, dar nu a ieşit la muncă, acuzând o stare de rău. Astfel că toate treburile au fost făcute de ceilalţi doi ciobani. Seara, când a aflat ce s-a întâmplat, proprietarul stânei a tăbărât pe el şi l-a lovit cu pumnul în abdomen. Lovitura i-a fost însă fatală lui Aurel Ş., care a murit după numai câteva ore.

Violenţă pe fondul lipsei de educaţie

Toate aceste crime au fost anchetate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, care au ajuns la concluzia că multe dintre fapte au fost comise pe fondul carenţelor din educaţie. Astfel, cei mai mulţi ciobani petrec mult timp doar cu animalele, nu socializează şi sunt izolaţi practic de civilizaţie. Din acest motiv, ei cad deseori în patima beţiei, iar pe fondul consumului de alcool mulţi îşi pierd raţiunea. Uneori, este suficient o singură vorbă nepotrivită pentru ca aceştia să riposteze violent.

În plus, o analiză făcută de procurori pe aceste cazuri de violenţă a scos la iveală că mulţi dintre agresori nu aveau nici măcar studii gimnaziale, ei mulţumindu-se cu cele patru clase primare.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...