spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăAtac mafiot pentru o geantă cu bani

Atac mafiot pentru o geantă cu bani

Tentativă de jaf ca în filme asupra unei angajate de la o casă de schimb valutar din municipiul Botoşani. Atacul a avut loc ieri, în plină zi, în parcarea din spatele fostului magazin „1001 articole” din imediata vecinătate a Pieţei centrale, când femeia, care dorea să depună banii la bancă, a ieşit pe uşa din spate. Fără să bănuiască nimic, aceasta s-a îndreptat spre parcare, acolo unde îşi lăsase maşina, a deschis autoturismul şi a lăsat poşeta cu bani pe banchetă, intenţionând să plece spre bancă. Imediat ce a pornit motorul, doi indivizi aflaţi pe o motocicletă i-au blocat drumul, iar unul dintre necunoscuţi a coborât în viteză, a deschis portiera şi a încercat să-i fure poşeta. Din fericire, atacul a eşuat, iar indivizii au dispărut în trombă cu motocicleta, pe străduţele de lângă Biserica Sfântul Gheorghe.

Angajata casei de schimb valutar a reuşit să sune la 112, iar mai multe echipaje de poliţie au ajuns la faţa locului.

O problemă ar fi că sistemul de supraveghere instalat de municipaliatte în zona pieţei ar fi nefuncţional de doi ani şi nu s-au găsit resurse pentru a fi reparat.

Anchetă demarată de poliţişti

 

Întreaga scenă a fost observată şi de câţiva trecători, care urmau să fie audiaţi de anchetatori, însă semnalmentele atacatorilor erau destul de vagi întrucât suspecţii erau îmbrăcaţi cu haine specifice motocicliştilor şi purtau căşti de protecţie care le acopereau parţial feţele.

În scurt timp de la alertarea autorităţilor, Piaţa centrală şi zona adiacentă a fost înţesată de poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale şi de la Biroul Criminalistic, dar şi de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care au verificat perimetrul pas cu pas în speranţa că vor găsi o serie de probe care să-i conducă spre suspecţi. Concomitent, în municipiu au fost dispuse mai multe măsuri, poliţiştii încercând să blocheze ieşirile din oraş.

Totodată, anchetatorii urmau să ridice imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în zonă pentru a reconstitui traseul urmat de suspecţi, dar şi imaginile filmate de camerele din incinta unităţii. Asta pentru că, nu este exclus ca atacatorii să fi avut şi alţi complici, care să-i fi anunţat din faţă, dinspre piaţă, ce se întâmplă în interiorul unităţii.

În plus, anchetatorii luau în calcul şi posibilitatea ca, înainte de a-şi planifica atacul, suspecţii să fi intrat în unitate pentru a vedea măsurile de securitate, programul de lucru şi modalitatea în care sunt colectaţi banii.

De altfel, potrivit unor informaţii neoficiale, suspecţii ar fi aşteptat mai mult timp în parcare, până ce angajata casei de schimb valutar a ieşit pe uşa din spate. Potrivit aceloraşi surse, unul dintre suspecţi ar fi avut în mână un obiect ce părea a fi un pistol, însă poliţiştii nu ştiu dacă a fost vorba de o armă reală sau de o replică.

Reprezentanţii unităţii au refuzat să facă declaraţii cu privire la cele întâmplate, iar poliţiştii au precizat că este prematur să ofere informaţii, cercetările fiind în plină desfăşurare. „A fost efectuată cercetarea la faţa locului, iar colegii mei încercă să obţină noi informaţii care să ducă la identificarea suspecţilor. Ce putem spune este că au fost dispuse mai multe măsuri şi sunt verificate mai multe ipoteze, cercetările fiind efectuate „in rem” sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă tâlhărie”, a declarat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).

De altfel, la nivelul IPJ a fost constituit un grup de lucru format din conducerea structurilor operative, scopul fiind identificarea şi capturarea atacatorilor. Informaţiile colectate din teren erau centralizate şi puse cap la cap, iar din acest motiv la sediul IPJ era un du-te vino continuu, zeci de poliţişti împânzind municipiul.

 

Cazuri similare în municipiu

 

Interesant este că acesta este primul atac de acest tip, pus la cale în plină zi. Anchetatorii cred că ziua nu a fost aleasă întâmplător, în această perioadă unităţile de acest gen înregistrând mai multe tranzacţii în valută, ca urmare a revenirii în ţară a celor plecaţi la muncă în străinătate. De altfel, jaful a fost îndreptat împotriva unei unităţi care administrează atât o casă de schimb valutar, cât şi o casă de amanet, care funcţionează în acelaşi spaţiu.

În iunie 2012, o casă de amanet de pe strada Griviţa a fost jefuită de două persoane înarmate şi care purtau cagule. Hoţii au pătruns în interiorul casei de amanet, l-au ameninţat pe angajat cu o armă, iar cu un obiect dur au reuşit să spargă vitrina unde erau expuse bijuteriile din aur pentru vânzare şi în câteva secunde au golit-o, după care au fugit printre blocuri. Ulterior, doi suspecţi au fost trimişi în judecată şi condamnaţi.

În noaptea de 4 spre 5 martie 2014 o altă casă de amanet de pe Strada Primăverii a fost jefuită tot de doi indivizi cu cagule pe faţă, care au spart geamul de la uşă, l-au imobilizat pe gestionar şi au furat 180 de grame de bijuterii din aur şi circa 2.800 de lei. Primul jaf din Botoşani de la o casă de amanet a fost comis pe 1 septembrie 2005, când un individ înarmat cu un pistol şi cu faţa acoperită a pătruns în unitate cerându-le celor două angajate să îi dea tot aurul. Potrivit anchetatorilor, individul a sustras 6,8 kilograme de aur şi peste 500 de lei, însă nu a fost prins nici până astăzi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...