Priveghiul de pe strada Dimitrie Negreanu, cu manele şi grătare în stradă, s-a lăsat cu 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.400 de lei, aplicate în perioada 10 – 15 septembrie pentru tulburarea liniştii publice, aprinderea grătarelor într-o zonă neamenajată şi consum de băuturi alcoolice în locuri publice.
Deşi manifestările au intrigat zeci de oameni şi au creat disconfort în tot cartierul, nopţi la rândul, muzica dată la maxim auzindu-se aproape în tot oraşul, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) spun că măsurile dispuse „au fost în conformitate cu prevederile legislaţiei care oferă competenţă personalului Jandarmeriei Române”.
Joi, după trei nopţi de teroare publică, un apropiat al familiei defunctei a depus la sediul JJJ Botoşani o înştiinţare privind organizarea priveghiului şi o listă cu o parte dintre vecinii care ar fi fost de acord să suporte deranjul făcut cu această ocazie. Jandarmii spun că au discutat cu cel care a depus înştiinţarea, aducându-i la cunoştinţă atât prevederile legale cât şi sancţiunile la care se expun, precum şi faptul că aducerea la cunoştinţa forţelor de ordine a celor ce urmau să se desfăşoare nu absolvă participanţii de răspunderea penală sau contravenţională.
„Modul de manifestare nu a întrunit elementele pentru realizarea unei intervenţii în forţă”
În noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza problemelor din zonă, inclusiv viceprimarul Cosmin Andrei a ajuns la faţa locului, însă forţele de ordine nu au intervenit pentru îndepărtarea celor care ocupaseră strada. „Modul de manifestare al persoanelor prezente la priveghi nu a întrunit elementele constitutive pentru realizarea unei intervenţii în forţă, pentru restabilirii ordinii şi liniştii publice (acte de violenţă, punerea în pericol a vieţii, integrităţii corporale sau bunurilor persoanelor). Unul dintre principiile folosirii forţei, în cadrul intervenţiei, presupune să nu se producă urmări vădit mai grave faţă de cele care cauzează intervenţia respectivă. Persoanele sancţionate contravenţional au avut o atitudine cooperantă şi au luat la cunoştinţă procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei întocmite pentru faptele săvârşite, motivându-şi acţiunile în baza tradiţiilor specifice”, au invocat reprezentanţii IJJ, care au adăugat că mijloacele de sonorizare utilizate nu au putut fi ridicate în vederea confiscării, deoarece cadrul legal existent nu permite această posibilitate.
De altfel, jandarmii au susţinut că majoritatea sancţiunile contravenţionale au fost aplicate în urma sesizării din oficiu, cu excepţia primei sancţiuni, în valoare de 500 de lei, aplicată în urma singurului apel 112 direcţionat la IJJ, în noaptea de 10 spre 11 septembrie, prin care se sesiza tulburarea liniştii în zonă prin muzică la intensitate mare.
Cazuri similare în municipiu
Manifestările de acest gen nu sunt singulare în municipiu. Iar cea mai bună dovadă este un alt caz petrecut în 2012 în Botoşani. Atunci, patru nopţi la rând, cu ocazia funeraliilor organizate tatălui său, un botoşănean V.G.A. a instalat în curtea locuinţei din strada Armoniei, precum şi pe trotuarul din faţa casei boxe de mari dimensiuni şi instrumente muzicale conectat la aceste boxe, pe care le-a folosit la maxim şi, de asemenea, a instalat grătare mari la care s-a preparat carne, tulburând liniştea întregului cartier şi provocând revolta oamenilor care au sunat în disperare la 112.
Poliţiştii au încercat atunci să ajungă la un consens, apelând şi la bunăvoinţa vicepreşedintelui de atunci al Partidei Romilor cu care s-a convenit un set de reguli şi măsuri de ordine care urmau să fie respectate cu ocazia desfăşurării funeraliilor, dar rezultatul a fost nul. Prin urmare, V.G.A. a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri.
Doar că în timpul procesului a intrat în vigoare noul Cod penal, iar magistraţii au dispus achitarea pe motiv că fapta nu mai este prevăzută de legea penală.