marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPensii de mii de euro la Botoşani

Pensii de mii de euro la Botoşani

Pensionar bogat, pensionar sărac. Parafrazarea titlului celebrului serial TV american ilustrează cel mai bine situaţia pensionarilor din judeţul Botoşani.

Deşi suntem un judeţ sărac, există şi categorii de pensionari care o duc foarte bine. Este vorba de pensionarii beneficiari ai diferitelor legi speciale. De departe cele mai mari venituri le au pensionarii sistemului judiciar. În Botoşani, în 2018, erau înregistraţi 47 de magistraţi pensionari, procurori şi judecători. Aceştia au primit indemnizaţie lunară medie de aproape 17.000 de lei, mai exact 16.963 de lei (n.r. – echivalentul a 3.500 de euro lunar). De altfel, şi cea mai mare pensie specială plătită este tot pentru un fost magistrat şi se ridică la 38.425 de lei (n.r. – peste 8.000 de euro lunar).

O altă categorie de pensionari speciali este cea a foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi. Anul trecut au pus punct activităţii la Camera de Conturi doi botoşăneni. Aceştia primesc o indemnizaţie medie de aproximativ 6.100 de lei, echivalentul a 1.300 de euro lunar.
De pensii generoase se bucură şi fostul personal aeronautic civil. În Botoşani sunt două stewardese pensionare, care primesc, lunar, în medie, 5.552 de lei, adică echivalentul a aproximativ 1.200 de euro.

Nici grefierii care şi-au încheiat activitatea nu au indemnizaţii mici. Cei 24 de foşti angajaţi ca „personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea” primesc o indemnizaţie medie lunară de aproximativ 4.100 de lei, adică aproximativ 900 de euro.

De asemenea, mai există şi alte categorii de pensionari care beneficiază de venituri frumuşele. Este vorba de pensionarii Caselor Sectoriale ale Ministerului Apărări, a celui de Interne şi a SRI, care încasează lunar, în medie, câteva mii de lei.

 

Pensionarii botoşăneni, cei mai vulnerabili în faţa sărăciei

 

Pe de altă parte, la Botoşani se înregistrează şi una dintre cele mai mari pensii de asigurări sociale. Este vorba de un botoşănean care a încasat pentru luna ianuarie o pensie de 11.352 de lei. În schimb, majoritatea pensionarilor trăiesc cu venituri de mizerie, fiind, potrivit Eurostat, printre cei vulnerabili în faţa sărăciei din întreaga Uniune Europeană.

Potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii, la noi în judeţ pensia de asigurări sociale medie pentru limită de vârstă este cea mai mică din întreaga ţară, 946 lei. Adică nu este echivalentă nici măcar unui punct de pensie, a cărui valoare este de 1.100 de lei. Valori imediat apropiate s-au mai înregistrat doar în judeţele Giurgiu (954 lei), Vrancea (974 lei), Bistriţa-Năsăud şi Vaslui (979 lei), Satu Mare (983 lei), Călăraşi (990 lei). La polul opus, cele mai mari pensii medii pentru limită de vârstă sunt în Bucureşti (1.504 lei), Hunedoara (1.497 lei) şi Braşov.

Situaţia pensionarilor agricultori botoşăneni este şi mai gravă, ei având un venit mediu lunar de doar 494 de lei.

O altă categorie defavorizată a vârstnicilor este cea a persoanelor care beneficiază de pensia minimă garantată. Mai mult de o treime dintre pensionarii aflaţi în plată, adică 34.479 de persoane, beneficiau de această pensie. Ea este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani) şi care, din calculul făcut ar urma să primească sume derizorii. În aceste condiţii, pe lângă suma rezultată din calcul, din bugetul de stat se achită diferenţa până la 640 de lei. Cea mai mică pensie, având în vedere stagiul de cotizare realizat şi principiul contributivităţii, este de 10 lei. Este vorba de o pensie de urmaş, dar la această sumă se mai adaugă 630 de lei de la buget pentru a se achita pensia minimă aflată în plată.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...