vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPenitenciarul se transformă în butoi de pulbere

Penitenciarul se transformă în butoi de pulbere

Penitenciarele dau din nou în clocot. După numai două luni de la mitingul de protest organizat în Bucureşti, sindicaliştii din unităţile de detenţie au anunţat că declanşează din nou conflictul de muncă. Motivul principal ar fi neplata drepturilor salariale, din cauza bugetului insuficient acordat Ministerului Justiţiei.

Ionel Dimitrovici, liderul Sindicatului „Novo Legis” din Penitenciarul Botoşani a anunţat că pe lângă acţiunile de protest vor fi deschise mai multe acţiuni în instanţă pentru obligarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) la plata orelor suplimentare restante. Pentru început, sindicaliştii au anunţat că vor refuza să mai presteze ore suplimentare, având în vedere că acestea nu pot fi nici recuperate şi nici plătite, fapt ce va conduce la blocarea activităţii sistemului penitenciar.

Tensiunile dintre sindicalişti şi conducerea Ministerului Justiţiei au reizbucnit după ce la mijlocul lunii trecute conducerea ANP a anunţat că, din lipsa alocaţiilor bugetare, este asigurat doar 83% din fondul de salarii, că orele suplimentare nu pot fi plătite, că nu se poate asigura angajarea noilor promoţii de absolvenţi pentru acoperirea deficitului de personal, iar actualizarea drepturilor de hrană şi echipament nu va mai avea loc.

 

Întâlnire solicitată cu primul ministru

 

În contextul îngheţării salariilor, prin ordonanţa 114/2018, sindicaliştii au solicitat o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi spun că dacă nu se vor găsi soluţii pentru rezolvarea urgentă a problemelor din sistem – lipsă cronică de personal, dar şi a dotărilor şi amenajărilor de siguranţă necesare – angajaţii din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condiţiile legale pentru siguranţa personală şi a deţinuţilor custodiaţi.

 

Criză de personal în sistemul penitenciar

 

Reamintim că sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit sever de resurse umane, fapt ce a condus la înregistrarea unui număr de peste un milion de ore suplimentare încă nerecuperate şi neplătite, în pofida încercărilor extrem de riscante ale conducerii ANP de a evita plata acestora, prin subminarea siguranţei penitenciarelor, fapt ce a dus la înregistrarea a peste 8.700 de incidente negative în penitenciare în ultimii doi ani. Situaţia de la nivelul Penitenciarului Botoşani va fi dezbătută pe 18 aprilie, când Sindicatul „Novo Legis” intenţionează să organizeze o dezbatere, printre invitaţi aflându-se şi un deputat.

Condiţiile pentru deţinuţi, mai presus decât cele pentru angajaţi

 

Reacţia sindicaliştilor vine în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a pus mai presus îmbunătăţirea condiţiilor pentru deţinuţi, nu şi respectarea drepturilor angajaţilor din ANP. De altfel, este pentru a treia oară în ultimii ani când sindicaliştii din penitenciare acuză Ministerul Justiţiei că nu respectă drepturile angajaţilor şi se ajunge la proteste de stradă.

În plus, din cauza modului în care au fost gestionate problemele din sistem, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi i-a ridicat în cap pe toţi angajaţii din sistem – de la procurori şi judecători, până la grefieri şi angajaţi ai personalului administrativ, toate aceste categorii profesionale organizând acţiuni de proteste. Până şi avocaţii au protestat timp de câteva zile, însă în această chestiune s-a găsit o soluţie, onorariile pentru apărările din oficiu fiind majorate.

 

Proteste organizate la Botoşani

 

La Botoşani, sindicaliştii din penitenciar au protestat inclusiv în toamna anului trecut, iar o delegaţie a sindicatului „Novo Legis” a participat la protestele de la începutul lunii februarie. Luna trecută a fost rândul magistraţilor de la parchetele şi instanţele din judeţ, care au ieşit de trei ori pe treptele instanţelor pentru a protesta faţă de modificarea legilor justiţiei. Inclusiv grefierii au protestat în urmă cu 10 zile acuzând dezinteresul manifestat de Ministerul Justiţiei pentru soluţionarea crizei de personal, a problemelor privind salarizarea şi adoptarea statului grefierilor. Lor li s-au alăturat şi cei din personalul administrativ, în timp ce o delegaţie a grefierilor botoşăneni a participat pe 22 martie la mitingul organizat la Bucureşti.

Pe lângă problemele specifice fiecărei categorii profesionale, majoritatea protestatarilor au ţinut să taxeze incapacitatea actualului ministru al Justiţiei de a găsi soluţii şi au acuzat că problemele sunt tergiversate de la un an la altul. Din acest motiv, sindicaliştii din Penitenciarul Botoşani au cerut, încă din toamna lui 2018, demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...